Hoeveel ventilatieroosters heeft mijn kruipruimte nodig?
Om een kruipruimte goed te ventileren is luchtcirculatie nodig. In uw kruipruimte liggen leidingen waar warm water doorheen stroomt. Zonder luchtcirculatie gaat de stilstaande lucht rondom deze leidingen condenseren. Hierdoor ontstaat vocht in de kruipruimte met alle gevolge vandien. Maar hoeveel ventilatieroosters heeft zo’n kruipruimte dan nodig? We geven u in dit artikel meer uitleg.
Iedere kruipruimte is opgebouwd uit compartimenten
Een kruipruimte is opgebouwd uit compartimenten. Deze staan in verbinding met elkaar zodat een monteur indien nodig van de ene naar de andere ruimte kan kruipen om reparaties aan de leidingen uit te voeren. De compartimenten kunnen echter wel de doorstroming van lucht blokkeren als de ventilatieroosters niet op de juiste plek geplaatst zijn of als er onvoldoende ventilatieroosters zijn aangebracht.
Helaas is er niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel ventilatieroosters er nodig zijn om het gewenste effect te realiseren. Dit omdat de compartimenten van kruipruimtes nooit op exact dezelfde manier worden aangelegd en het oppervlak van de kruipruimte bij een kleine woning natuurlijk niet te vergelijken is met dat van een grote villa.
Inspectie vooraf geeft aan hoeveel ventilatieroosters nodig zijn
Juist omdat ieder kruipruimte anders is, komen wij altijd eerst langs voor een inspectie. Doen we dat niet, dan kunnen we onmogelijk garanderen dat we een oplossing aanbrengen die ervoor zorgt dat vocht uit uw kruipruimte blijft. Maatwerk is nodig om een vochtprobleem bij de bron aan te pakken.
Tijdens de inspectie bekijken wij de huidige staat van uw kruipruimte. Is er vocht aanwezig in uw kruipruimte? Ongedierte? Puin? Als dit het geval is, moet dit probleem eerst opgelost worden. Een laag water kan worden weggepompt, ongedierte kan worden bestreden en puin worden geruimd. Het ruimen van eventueel aanwezig puin doen wij ook om te kunnen garanderen dat u niet alleen op korte, maar ook op lange termijn geholpen bent. Grof puin kan namelijk voor de bodemfolie heen prikken waardoor vocht alsnog de kans krijgt de kruipruimte in te komen. Liggen er slechts kleine stukjes puin in de kruipruimte? Dan plaatsen wij hier een noppenfolie overheen om problemen te voorkomen.
Daarnaast bekijken we hoe uw kruipruimte is opgebouwd. Hoeveel compartimenten zijn er? Hoe groot zijn ze en op welke wijze zijn de compartimenten met elkaar verbonden? Op basis van onze jarenlange kennis en ervaring kunnen wij met deze gegevens een betrouwbare berekening maken.
Als we duidelijk hebben hoeveel roosters geplaatst moeten worden en waar, wordt direct ook helder welk type ventilatierooster nodig is. Over het algemeen is een renovatierooster de beste keuze. Soms kan het echter nodig zijn een koekoekrooster te plaatsen. Bijvoorbeeld als op de benodigde plek een glazen pui aanwezig is in plaats van een spouwmuur.
Omdat we zeker willen zijn dat we een eventueel aanwezig vochtprobleem in uw kruipruimte blijvend oplossen, inspecteren we uw kruipruimte ook met een warmtebeeldcamera. Deze camera legt zaken vast die met het blote oog niet vastgesteld kunnen worden. Zo worden haarscheurtjes in leidingen en muren goed inzichtelijk gemaakt. Vocht en koude lucht hebben beide niet veel ruimte nodig. Een haarscheurtje lijkt dan ook niet schadelijk, maar niets is minder waar.
Wat is het probleem van vocht in de kruipruimte?
Vocht in de kruipruimte creëert een ideaal klimaat voor schimmels en zwammen. Schimmels, zoals de bekende zwarte schimmel, kan vanuit uw kruipruimte via de spouwmuren naar boven trekken. Heeft u last van zwarte schimmel in uw slaapkamer? Vocht in de kruipruimte is vaak de boosdoener.
Zwammen trekken op hun beurt ongedierte aan. Denk hierbij aan ratten, pissebedden en zilvervisjes. Helaas blijven deze ongedierte niet in de kruipruimte en gaan ze binnen mum van tijd ook de rest van uw woning verkennen. Zwammen halen bovendien een enorme stank in huis. Een muffe geur die doet denken aan rotte eieren.
Tot slot kan vocht in de kruipruimte voor grote schade zorgen aan uw leidingen en fundering. Condens rondom de leidingen zorgt voor erosie en roest, wat vervolgens weer tot lekkages leidt. Betonrot ontstaat tevens door vocht en kan de bouwkundige gesteldheid van uw fundering in gevaar brengen.
Kortom; vocht in de kruipruimte is een probleem dat niet uit zichzelf weggaat en alleen maar groter wordt als het niet bij de bron wordt opgelost.
Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?
Sommige dingen kunt u gewoon echt beter aan een vakman overlaten. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurt, brengt u schade aan, aan de bouwkundige staat van uw woning en wordt uw vochtprobleem mogelijk alleen maar groter.
Het voorkomen en oplossen van vocht in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u, indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat het probleem verholpen is én blijft!
De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal op Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.