Voorkom schade door zwarte schimmel

Een veelvoorkomend probleem in woningen; donkere spikkels tussen voegen van tegels, op raamkozijnen of op het plafond. Zwarte schimmel. Een duidelijk aanwijzing van een vochtprobleem in huis. Zwarte schimmel ziet er niet aantrekkelijk uit. Maar kan het schade aanrichten aan uw gezondheid en woning? In dit artikel vertellen we u meer over zwarte schimmel.

Hoe ontstaat zwarte schimmel?

Schimmelsporen zijn in principe in iedere woning aanwezig. Ook die van zwarte schimmel. Ze zijn zo klein dat u ze niet kan zien en dwarrelen door de lucht. Zet een raam open en er kunnen direct schimmelsporen naar binnen komen. Geen ontkomen aan dus. Dat is ook helemaal niet zo erg. Want bij de meeste mensen kan het lichaam een lage hoeveelheid schimmelsporen prima verwerken zonder gezondheidsklachten. Problemen ontstaan pas, wanneer de schimmelsporen zich aan een oppervlak hechten en vermenigvuldigen. Schimmelsporen hechten zich graag aan vochtige oppervlakken. Een vochtig oppervlak in uw woning ontstaat op zijn beurt als gevolg van slechte ventilatie. Het probleem begint klein, maar zwarte schimmel vermenigvuldigt zich snel. Wat begint als een onzichtbaar probleem probeer wordt als snel een doorn in het oog.

Populaire plekken voor zwarte schimmel.

Zwarte schimmel kan alleen groeien op vochtige plekken. De meest populaire plekken zijn daarom warme plekken met een hoge luchtvochtigheid zoals de zolder, badkamer, slaapkamer en de kruipruimte.

Is zwarte schimmel schadelijk voor mijn woning?

Ja. Zwarte schimmel is schadelijk. Zowel voor uw woning als voor uw gezondheid.

Zoals gezegd kan de ontwikkeling van zwarte schimmel snel gaan. In eerste instantie is er nog niet direct sprake van een risico voor uw woning. Wanneer de schimmelsporen zich net hebben gehecht aan de ondergrond ziet het er alleen vervelend uit. Bent u er op tijd bij dan zal de schimmel na verwijdering geen blijvende schade achter laten.

Heeft u niet op tijd door dat zwarte schimmel zich aan uw muur of kozijn heeft gehecht? Dan kan de schade een stuk groter zijn. Als zwarte schimmel een tijdje zijn gang heeft kunnen gaan kan het ervoor zorgen dat behang en zelfs pleisterwerk los gaat laten. Dit laatste is met name vaak merkbaar in de badkamer. Hier vallen soms hele delen van pleisterwerk van het plafond af.

Als het probleem niet adequaat wordt opgepakt zal de zwarte schimmel dieper doordringen in het oppervlak waar het zich aan hecht. De schimmel is dan ook steeds lastiger te verwijderen. Onderdelen zoals spaanplaten, gipsplaten en pleisterwerk kunnen onherstelbaar worden beschadigd door de schimmel. Als zwarte schimmel houten onderdelen heeft aantast is het schimmel probleem over het algemeen alleen op te lossen door het hout volledig te vervangen. Zwarte schimmel hecht zich zo diep in een houten ondergrond dat schoonmaken geen optie meer is.

Gezondheidsklachten door zwarte schimmel.

Zwarte schimmel is niet alleen schadelijk voor uw woning maar ook voor uw gezondheid. Zwarte schimmel kan voor milde tot zeer heftige gezondheidsklachten zorgen. Voor mensen met slechte longen kan de aanwezigheid van zwarte schimmel zelfs dodelijk zijn.

Zwarte schimmel tast met name uw luchtwegen aan. In eerste instantie zijn hoesten of niezen dan ook vast de eerste klachten die worden opgemerkt. Wordt het schimmelprobleem niet opgepakt? Dan intensiveert de hoeveelheid aanwezige schimmelsporen in de lucht. Klachten kunnen hierdoor sterk verergeren of chronisch worden, met astma, bronchitis of allergieën tot gevolg.

Zwarte schimmel van muren en voegen verwijderen

Er zijn speciale schoonmaakmiddelen op de markt om zwarte schimmel mee te verwijderen. U kunt echter ook verdund bleekmiddel gebruiken om schimmel op muren of vloeren te doden. Meng hiervoor een kopje bleekmiddel met een liter warm water in een emmer die ongeveer een liter warm water bevat. Schrob dit mengsel vervolgens met een harde borstel tegen de schimmelplekken. Door voegen kan het gemakkelijker werken om een tandenborstel te pakken.

U kunt een oude tandenborstel pakken maar hierbij is de borstel door gebruik vaak minder stevig geworden. Wij raden daarom aan hier een nieuwe tandenborstel voor te kopen zodat u krachtiger kan boenen. Dit moet u helaas een aantal keer herhalen voordat de schimmel echt weg is. Vergeet niet om de ruimte goed te ventileren als u met bleekmiddel werkt, om inademen van schadelijke stoffen te voorkomen. Het dragen van beschermende handschoenen voorkomt huidirritaties. Wilt u niet met bleekmiddel werken? De combinatie van azijn, zuiveringszout en water kan als alternatief dienen.

Pak het probleem bij de bron aan!

Zwarte schimmel verwijderen is één. Zorgen dat het wegblijft is stap twee. Hiervoor moet u zorgen dat het vochtprobleem in uw huis wordt verholpen. In een gezonde, droge woonomgeving kunnen schimmelsporen zich niet hechten en vermenigvuldigen.
Een betere ventilatie zal nodig zijn om dit te realiseren. Door een goede luchtdoorstroming in uw huis te creëren zorgt u ervoor dat condens geen kans krijgt. Bij milde problemen kan het plaatsen van een WTW-unit het probleem mogelijk al voor u oplossen. Heeft u echter forse problemen met zwarte schimmel? Hangt een muffe geur in huis? Heeft u vaak last van pissebedden of zilvervisjes in huis? Als dit bekend klinkt heeft u helaas waarschijnlijk een groter onderliggend probleem. Hiervoor moet u een kijkje in de kruipruimte nemen als uw woning hierover beschikt.

Goede ventilatie in uw kruipruimte voorkomt zwarte schimmel.

Als uw kruipruimte niet goed is geventileerd kan daar een flinke hoeveelheid vocht ophopen. Dit vocht zorgt voor een perfect klimaat voor schimmels. Het vocht trekt vervolgens via de muren uw gehele woning door en de schimmels groeien mee. Een probleem dat alleen maar groter wordt als u het negeert. De oplossing van het probleem wordt daardoor ook alleen maar complexer en meer kostbaar. Raadzaam dus om tijdig actie te ondernemen wanneer u vermoedt dat u een vochtprobleem in uw kruipruimte heeft.

De kruipruimte goed isoleren is vrijwel nutteloos als uw de ruimte niet goed ventileert. Helaas is dit een veelgemaakte fout. Door te isoleren kunt u uw stookkosten verminderen. Maar zonder goede ventilatie blijft de luchtvochtigheid hoog en ontstaat er schimmel, ongedierte en een doordringende stank. Zolang de kruipruimte voldoende warme en vochtige plekjes biedt, wordt uw zwarte schimmel probleem niet verholpen. Goede ventilatie in de kruipruimte is dus écht essentieel.

Hoe wordt een kruipruimte geventileerd?

De Kruipruimte Ventilatie Specialist komt altijd eerst langs voor een inspectie van uw specifieke situatie. Op basis van de indeling van uw kruipruimte wordt er een berekening gemaakt hoe uw kruipruimte het beste geventileerd kan worden. Voor het ventileren wordt gebruik gemaakt van renovatie roosters of een koekoek ventilatie kokers. Welke optie het beste is heeft te maken met de bouw van uw pand. Aan de hand van foto’s in combinatie met de indeling kunnen wij vaststellen welke oplossing de beste is voor uw kruipruimte. Geen kruipruimte is hetzelfde; wij leveren maatwerk.

Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?

Sommige dingen kunt u gewoon echt beter aan een vakman overlaten. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurd brengt u schade aan, aan de bouwkundige staat van uw woning, waarna de problemen een stuk groter zijn dan zilvervisjes in huis.

Het voorkomen en oplossen van ongedierte in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.