Hoeveel ventilatiegaten heeft uw woning nodig? Kruipruimte ventilatie specialist vertelt het u.

Waar moeten ventilatiegaten geplaatst worden?

Heeft u last van problemen in uw woning zoals ongedierte, schimmels of continu aangeslagen ramen? Deze problemen zouden wel eens te maken kunnen hebben met de ventilatie in uw kruipruimte. In dat geval is het verstandig om eens te kijken naar het aanleggen en/of optimaliseren van kruipruimte ventilatie. Nu is natuurlijk de vraag: waar moeten de ventilatiegaten geboord worden om een optimaal resultaat te behalen?

De hoeveelheid kruipruimte ventilatie en de exacte plaats hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de grootte van de kruipruimte mee en het aantal compartimenten in de kruipruimte. Daarnaast kan de vochtigheid van de locatie, bijvoorbeeld doordat uw woning dicht bij een vijver ligt, meespelen. Het aantal benodigde ventilatiegaten is voor geen enkele woning hetzelfde.

Toch zijn er een aantal richtlijnen voor het boren van ventilatiegaten om vochtproblemen zoals schimmelvorming te voorkomen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om gaten slechts aan één zijde van de kruipruimte te boren. Ook worden ventilatiegaten in de regel zo’n 15 tot 20 cm boven het maaiveld geboord. Tenzij hier een raam of schuifpui aanwezig is. In dat geval wordt gebruik gemaakt van een koekoeksrooster en moet het gat onder de grond worden aangebracht.

Zonder luchtcirculatie, geen ventilatie

Het is belangrijk dat er een goede luchtcirculatie plaatsvindt in de kruipruimte voor een optimale conditie. De luchtcirculatie zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht de kruipruimte binnenkomt. Dat is dan weer noodzakelijk om de gezondheid van het huis én uzelf te waarborgen. Wanneer er geen goede ventilatie, en dus een slechte luchtcirculatie, in de kruipruimte aanwezig is, kan dit leiden tot problemen. Dit kunnen onaangename geuren, ongedierte of schimmel in huis zijn. Ook kan het op lange termijn structurele schade aanrichten aan de fundering van uw woning. Op de juiste luchtcirculatie te bereiken is zowel het aantal ventilatiegaten als de locatie hiervan erg belangrijk.

Totale oppervlakte

De aanbevolen richtlijn voor het aantal benodigde ventilatiegaten en de plaats hiervan in de kruipruimte, is meestal gebaseerd op de totale oppervlakte van de kruipruimte. Veelal wordt geadviseerd om minimaal één ventilatieopening per 5 tot 10 vierkante meter aan te leggen. Dit is echter altijd afhankelijk van een aantal andere factoren zoals onder andere het aantal compartimenten in de kruipruimte en de exacte plaatsing daarvan. Ventilatiegaten vaak aan tegenovergestelde zijden geboord, zodat er een optimale luchtcirculatie kan plaatsvinden.

Hoge grondwaterstand? Dan zijn ventilatiegaten mogelijk niet voldoende

Woont u in een gebied waar het grondwater vaak hoog staat? Dan raden we een tweeledige aanpak aan. Naast het aanbrengen van kruipruimte ventilatie plaatsen we in dit geval vaak een ToZon bodemzeil in de kruipruimte. Deze wordt mechanisch bevestigd aan de muren van uw kruipruimte en kan flexibel meebewegen met het eventuele stijgende grondwater. Hierdoor wordt het grondwater uit de kruipruimte geweerd.

Plaats niet te veel gaten om luchtstilstand te voorkomen

Er wordt wel eens gedacht dat meer ventilatiegaten automatisch voor meer ventilatie zorgt. Dit is zeker niet het geval. Wat u eigenlijk wilt bereiken is dat er een continue tocht in de kruipruimte aanwezig is. Tocht, oftewel luchtcirculatie kan juist worden gestimuleerd door alleen op de juiste plekken ventilatiegaten aan te brengen. Te veel gaten zorgt voor luchtstilstand, wat een averechts effect heeft op de vochtvorming in uw kruipruimte.

Cross-ventilatie voorkomt dode zones

Om de conditie van de kruipruimte zo optimaal mogelijk te behouden, is het van groot belang dat er goed wordt gekeken naar de plaats van de ventilatiegaten.  Het creëren van zogenoemde ‘cross-ventilatie’ is raadzaam om een optimale, gestage luchtcirculatie te realiseren in de kruipruimte. Zo wordt aan de ene kant de verse buitenlucht aangezogen en aan de andere kant de vochtige lucht naar buiten afgevoerd. Daarnaast leidt het plaatsen van ventilatiegaten aan één kant van de kruipruimte mogelijk tot ‘dode zones’. In dat geval is de luchtcirculatie erg traag of zelfs niet bestaand. Vocht hoopt zich op en veroorzaakt vervelende problemen.

Door de tegenovergestelde ventilatieopeningen, minimaliseert u het risico op dode zones. Oftewel, het boren van ventilatiegaten is een klus die met uiterste precisie moet worden uitgevoerd, waarbij de plaats van de ventilatiegaten strategisch bepaald moet worden.

De ventilatiegaten dienen daarna uiteraard netjes afgesloten te worden door middel van een rooster. Dit rooster laat lucht door, maar voorkomt dat ongediertes zoals muizen de kruipruimte als woning betrekken. Ook zorgt dit voor meer meer esthetische afwerking aan de buitenzijde van uw gevel.

Kruipruimte ventilatie is een precieze klus!

Een paar ventilatiegaten boren naar de kruipruimte klinkt misschien niet als een moeilijke taak, maar toch kunt u dit beter aan een expert overlaten. Wanneer u de gaten op de onjuiste plek boort of op de verkeerde manier, kan het zijn dat u juist meer schade aanricht dan zonder ventilatiegaten. In dit geval kunt u het dus beter overlaten aan een echte vakman, ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning.

Het boren van ventilatiegaten in de kruipruimte voor een optimale, efficiënte conditie en luchtcirculatie vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.