Gaat u een nieuwe woning bezichtigen? Vraag naar de kruipruimte!

U bent op zoek naar uw droomhuis. Alles lijkt perfect: de buurt is prachtig, de tuin is ruim, de kamers zijn precies zoals u ze wilt hebben. Maar wacht even voordat u een bod uitbrengt! Heeft u al onder de woning gekeken? Nee, niet alleen naar het mooie parket of de plavuizen, maar écht onder de woning: de kruipruimte. Veel mensen die een huis gaan bezichtigen vergeten de kruipruimte te inspecteren. De kruipruimte bevindt zich namelijk letterlijk buiten het zicht, maar kan u later enorme kopzorgen én hoge kosten bezorgen. In deze blog vertellen wij u waar u op moet letten bij het bezichtigen van een woning met betrekking tot de kruipruimte.

Kruipruimte inspectie tijdens de bezichtiging

Het inspecteren van de kruipruimte is misschien niet het meest interessant onderdeel van een huisbezichtiging, maar het is wel een van de belangrijkste. Een gezonde kruipruimte draagt bij aan een comfortabel, energiezuinig en gezond huis, terwijl een problematische kruipruimte kan leiden tot vochtproblemen, schimmel, ongedierte en hoge kosten. Door aandacht te besteden aan ventilatie, isolatie, vocht en de algemene staat van de kruipruimte kunt u na aankoop veel ellende voorkomen. En mocht u toch een woning kopen met een kruipruimte die niet optimaal is? Dan is het verstandig om direct actie te ondernemen en de nodige verbeteringen aan te laten brengen door een specialist.

Waarom is de kruipruimte zo belangrijk bij het bezichtigen van een huis?

Bij het bezichtigen van een woning is het dus verstandig om ook aandacht te besteden aan mogelijke vochtproblemen in de kruipruimte, ook als je er zelf niet direct in kunt. Let op signalen zoals een muffe of vochtige lucht in huis, vooral op de begane grond, wat kan duiden op optrekkend vocht. Schimmelvorming op muren of plinten en een koude, klamme vloer kunnen ook aanwijzingen zijn dat er iets mis is. Daarnaast kunnen zilvervisjes of andere vochtminnende insecten wijzen op een te hoge luchtvochtigheid. Vraag gerust naar de staat van de kruipruimte, of er bodemisolatie aanwezig is en of er in het verleden maatregelen zijn genomen tegen vochtproblemen.

Tijdens het bezichtigen van uw potentiële nieuwe woning kunt u natuurlijk ook vragen of u even mag kijken in de kruipruimte, wanneer deze aanwezig is. Door simpelweg met uw hand te voelen kunt u al snel ontdekken of er sprake is van vochtvorming in de kruipruimte. Twijfelt u of dit in de toekomst voor problemen kan zorgen? Kruipruimte Ventilatie Specialist kan voor u een uitgebreide kruipruimte inspectie uitvoeren.

Vochtproblemen in de kruipruimte

Vocht is de grootste vijand van uw kruipruimte en daarmee ook direct van uw gehele (potentiële nieuwe) woning. U herkent vochtproblemen aan plasvorming op de bodem van de kruipruimte, een hoge luchtvochtigheid of condensvorming tegen leidingen en de onderkant van de vloer. Dit vocht kan verschillende oorzaken hebben: grondwater dat omhoog komt, lekkende leidingen, slechte ventilatie of condensatie door temperatuurverschillen. Zelfs als er maar een beetje water in de kruipruimte staat, is dit een alarmsignaal dat niet genegeerd mag worden. Het vocht verdampt namelijk en stijgt op, waar het condenseert op koude oppervlakken zoals ramen en muren. Dit kan leiden tot schimmelvorming, houtrot en een ongezond binnenklimaat. Bij het bekijken van een huis kunt u meestal wel zien of er water in de kruipruimte staat, maar zelfs als het droog lijkt, kan er nog steeds sprake zijn van een te hoge luchtvochtigheid die op termijn problemen veroorzaakt.

Ventilatie in de kruipruimte van uw nieuwe woning

Een goed geventileerde kruipruimte zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd en vervangen wordt door drogere lucht van buiten. Let daarom goed op of er ventilatieroosters of kokers aanwezig zijn rond het huis. Deze moeten vrij zijn van obstakels zoals aarde, bladeren of andere begroeiing. Zonder goede ventilatie blijft vochtige lucht hangen in de kruipruimte, waardoor een ideaal klimaat ontstaat voor schimmels en ongedierte zoals zilvervisjes en pissebedden. Helaas zijn veel kruipruimtes in oudere woningen slecht geventileerd of zijn de ventilatieroosters in de loop der jaren verstopt geraakt. Bij het bezichtigen van een woning is het daarom verstandig om te vragen naar de staat van de ventilatie en indien mogelijk zelf een kijkje te nemen. Is er geen adequate ventilatie aanwezig? Dan is het raadzaam dit direct na aankoop aan te laten brengen door een specialist.

Ongewenste nieuwe huisgenoten

Een vochtige, warme en slecht geventileerde kruipruimte is een paradijs voor allerlei ongedierte. Muizen, ratten, pissebedden en zilvervisjes vinden hier een ideale plek om te nestelen. Deze ongewenste gasten kunnen niet alleen voor overlast in uw woning zorgen, maar ook schade aanrichten aan leidingen, isolatiemateriaal en houten constructies. Tijdens een bezichtiging kunt u letten op sporen van ongedierte zoals keutels, knaagsporen, nestmateriaal of zelfs levende exemplaren. Vraag ook aan de huidige bewoners of zij ooit last hebben gehad van ongedierte. Mocht u ongedierte aantreffen, dan is dit een duidelijk signaal dat er iets mis is met de conditie van de kruipruimte. Vaak is een combinatie van een te hoge vochtigheid en slechte ventilatie de oorzaak. Door deze problemen aan te pakken, kunt u ook het ongedierte probleem verhelpen. Een professionele bestrijding gevolgd door het aanbrengen van goede ventilatie is dan de meest effectieve aanpak.

Kruipruimte specialist inschakelen, een verstandige investering

Twijfelt u over de staat van de kruipruimte of heeft u geen toegang tijdens de bezichtiging? Aarzel dan niet om een specialist in te schakelen. Een bouwkundige keuring waarbij ook de kruipruimte wordt geïnspecteerd, kost weliswaar geld, maar kan u op termijn duizenden euro’s besparen. Een specialist kan de huidige staat beoordelen, inschatten welke problemen er in de toekomst kunnen ontstaan en welke maatregelen nodig zijn om deze te voorkomen. Sommige problemen zijn voor het ongetrainde oog niet zichtbaar, maar een expert herkent de vroege signalen. Het inschakelen van een specialist is een kleine investering vergeleken met de kosten die kunnen ontstaan door ongeziene problemen in de kruipruimte.

Hoe wordt een kruipruimte geventileerd?

De Kruipruimteventilatiespecialist komt altijd eerst langs voor een inspectie van uw specifieke situatie. Op basis van de indeling van uw kruipruimte wordt er een berekening gemaakt hoe uw kruipruimte het beste geventileerd kan worden. Voor het ventileren wordt gebruik gemaakt van renovatieroosters of een koekoek ventilatie kokers. Welke optie het beste is heeft te maken met de bouw van uw pand. Aan de hand van foto’s in combinatie met de indeling kunnen wij vaststellen welke oplossing de beste is voor uw kruipruimte. Geen kruipruimte is hetzelfde; wij leveren maatwerk.

Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?

Sommige dingen kunt u gewoon echt beter aan een vakman overlaten. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurd brengt u schade aan, aan de bouwkundige staat van uw woning, waarna de problemen een stuk groter zijn dan zilvervisjes in huis.

Het voorkomen en oplossen van ongedierte in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.