Wat is een koudebrug?

Schrikt u iedere maand weer van de energierekening, krijgt u het simpelweg maar niet warm in huis of merkt u dat bijvoorbeeld vocht en schimmel de woning binnendringen? Het zou zomaar kunnen dat u last heeft van één of meerdere koudebrugen in huis. Koudebruggen zijn een veel voorkomend probleem in woningen, met name in de kruipruimte. Vooral bij oudere huizen komen we regelmatig koudebruggen tegen.

Een koudebrug is een plek in uw woning waar kou de kans krijgt om naar binnen de dringen, terwijl de warmte juist een weg naar buiten vindt. Hierdoor kan kou van buiten eenvoudig te woning binnentreden en voor nare problemen zorgen. In huis kunt u blijven stoken om een warme en behaaglijke temperatuur te krijgen, maar door de koudebrug zal de warmte telkens in razend tempo de woning verlaten. Daarnaast hebben bijvoorbeeld vocht, en daardoor schimmel of ongedierte, vrij spel om de woning te betreden en een hoop ellende te veroorzaken. Kortom, problemen waar niemand op zit te wachten. In dit blog nemen wij u mee in de wereld van de koudebruggen. Hoe ontstaan ze? En misschien nog wel belangrijker; hoe komt u ervanaf?

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er koudebruggen ontstaan. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en zo snel mogelijk aan te pakken. Ervaart u nog geen koudebruggen in huis, maar bent u benieuwd of deze er wel zijn of kunnen ontstaan? Het is nooit verkeerd om de kruipruimte eens grondig te inspecteren. Kruipruimte Ventilatie Specialist kan voor u zo’n inspectie uitvoeren. Vervolgens kunnen wij de eventuele risico’s in kaart brengen en een passende oplossing bieden.

Slechte isolatie

Slechte isolatie in de kruipruimte kan zorgen voor koudebruggen. Zelfs wanneer uw kruipruimte al voorzien is van isolatie, kunnen er toch koudebruggen ontstaan. Wanneer de isolatie namelijk te dun is of niet op de juiste manier is aangebracht, kan kou er nog op veel manieren doordringen en warmte ontsnappen. Daarnaast kunnen koudebruggen ook ontstaan wanneer de vloerconstructie niet voldoende is geïsoleerd of wanneer en er geen luchtdichte barrière is tussen de kruipruimte en de bovenliggende leefruimtes.

Onderbroken isolatielagen

Naast slechte isolatie die bijvoorbeeld te dun is of niet op de juiste manier is aangebracht, kunnen onderbrekingen in de ventilatie er ook voor zorgen dat er koudebruggen ontstaan. Denk hierbij aan isolatieplaten of kussen in de muur die niet goed op elkaar aansluiten, waardoor er kleine openingen tussen de platen of kussens ontstaan.

Kieren en scheuren

Het klinkt waarschijnlijk al vanzelfsprekend, maar kieren en scheuren kunnen ervoor zorgen dat kou gemakkelijk de woning binnen kan komen en warmte binnen een mum van tijd de woning verlaat. Dit kunnen kieren of scheuren zijn in de fundering, de wanden of de vloer van de kruipruimte.

Spouwvervuiling

Een spouwmuur, het stuk tussen de buiten- en binnenmuur, kan door allerlei factoren vervuild raken. Er kan bijvoorbeeld bouwpuin zoals cementresten terecht komen in de spouwmuur. Het kan ook zijn dat er gruis en stukken steen in de spouwmuur terecht komen, doordat er eerder boorwerkzaamheden zijn uitgevoerd in de twee muren. Op dat moment ontstaan er in de spouwmuur koudebruggen, doordat het vocht condenseert tussen de twee muren. Wanneer de spouwmuur wel geïsoleerd is, ventileert deze niet meer door de condensatie. Hierdoor ontstaan er in de spouwmuur vochtproblemen zoals schimmelvorming, ongedierte of dus koudebruggen.

Onvoldoende ventilatie

Een goede ventilatie in de kruipruimte is noodzakelijk om luchtstromen op gang te brengen. Deze luchtstromen voorkomen dat een kruipruimte te vochtig wordt en dat er vervolgens problemen ontstaan in uw woning. Uiteraard helpt de Kruipruimte Ventilatie Specialist u graag bij het aanbrengen van vakkundige kruipruimte ventilatie.

De oplossing

Goed, u weet nu waardoor koudebruggen ontstaan. Vervolgens wilt u natuurlijk graag weten welke oplossingen er zijn om deze koudebruggen zo snel mogelijk te elimineren. Of u heeft momenteel nog geen last van koudebruggen, maar u wilt graag weten welke mogelijkheden er zijn om ze te voorkomen. Wij zetten ze hieronder voor u op een rij.

Kruipruimte voorzien van bodemfolie

Het aanbrengen van hoogwaardige isolatie in de kruipruimte is een effectieve manier om koudebruggen te verminderen. Daarnaast willen we vocht vanuit de bodem weren door bodemfolie op de bodem van uw kruipruimte aan te brengen. Hierbij plaatsen wij vooraf eerst een noppenfolie voor een betere bescherming van de bodemfolie. Kleine stukjes puin of andere scherpe delen kunnen anders gaatjes aanbrengen in de folie. De bodemfolie wordt met een ruime opstaande rand machinaal tegen de wanden bevestigd, zodat bij een hoge grondwaterstand de folie mee kan bewegen en grondwater geen kans heeft om erop te gaan liggen.

Vloerisolatie met thermoskussens

Vloerisolatie wordt aangebracht aan de bovenkant van de kruipruimte, tegen de onderkant van de vloer van de leefruimte. Onze partner maakt uitsluitend gebruik van kwalitatief hoogwaardige TONZON isolatiekussens. Deze isolatiekussens zijn van 100% milieuvriendelijk materiaal en werken beter dan andere vormen van isolatie zoals EPS of purschuim. De kussens worden in de vorm van luchtzakken aan de bovenkant van de kruipruimte bevestigd en zorgen ervoor dat de warme lucht – die van boven komt – weer naar boven wordt teruggekaatst. Hierdoor verliest de vloer geen warmte en blijft deze op temperatuur, zodat u nooit meer koude voeten heeft en de temperatuur in huis behaaglijk aanvoelt.

Luchtdichting kruipruimte

Het afdichten van de naden en kieren in de kruipruimte draagt bij aan voorkomen en verhelpen van luchtlekken. Kieren en scheuren zijn onderbrekingen die direct warmte naar buiten afvoeren en kou binnenlaten. Door deze te dichten blijft de warmte binnen en wordt de kans op koudebruggen verkleind.

Kruipruimte ventilatie

Koudebruggen zijn vaak de oorzaak van vochtproblemen. Het is dus belangrijk dat ze goed aangepakt worden. Vervolgens is het belangrijk dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de kruipruimte voor een goede afvoer van vocht. Deze ventilatie kan worden gerealiseerd door gaten te boren die door de buiten- en binnenmuur gaan. In deze ventilatiegaten worden vervolgens kokers geplaatst en worden deze aan de buitenkant voorzien van een rooster. Omdat wij experts zijn op het gebied van kruipruimte ventilatie, duiken we graag wat dieper in op deze oplossing om koudebruggen te voorkomen en te verhelpen.

Hoe gaat het ventileren van een kruipruimte in zijn werk?

Kruipruimte Ventilatie Specialist komt allereerst langs om een grondige inspectie uit te voeren in en om de kruipruimte. Het is namelijk belangrijk dat iedere situatie specifiek in kaart wordt gebracht, omdat geen enkele woning hetzelfde is. Op basis van deze inspectie, waarbij onder andere wordt gekeken naar de indeling van de kruipruimte, wordt er een berekening gemaakt hoe de kruipruimte het beste geventileerd kan worden. Wanneer we daadwerkelijk toe zijn gekomen aan het ventileren van de kruipruimte, worden er gaten geboord in de muur. Vervolgens worden deze voorzien van renovatiekokers of koekoek ventilatie kokers. Ook hier geldt weer; wij leveren altijd maatwerk. Welk rooster het meest geschikt is voor de ventilatie hangt af van de bouw van het pand.

Kruipruimte ventileren? Schakel een professional in!

Al bent u nog zo handig, sommige dingen kunt u beter aan een professioneel bedrijf overlaten. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Wanneer dit niet goed gebeurt, kunnen er bijvoorbeeld scheuren ontstaan, valt de spouwmuur isolatie in het gat of kan grond- of regenwater naar hartenlust in de kruipruimte lopen. Kortom, allemaal problemen die juist koudebruggen kunnen veroorzaken.

Het voorkomen en oplossen van koudebruggen in de kruipruimte is een precieze klus die de nodige deskundigheid en ervaring vergt. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet even een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.