Help! Mijn kruipruimte of kruipkelder is ondergelopen!
Regen, regen en nog eens regen. De herfst en de winter staan natuurlijk bekend om hun natte maanden, maar het ene jaar is dit nog net wat erger dan het andere. Straten komen blank te staan, putten stromen over en op sommige plaatsen komen zelfs de dijken in gevaar. Vervelend natuurlijk, maar ook nog dichter bij huis kunt u problemen ervaren door de vele regen die valt. Wanneer het voor langere tijd extreem veel regent kan het zijn dat uw kruipruimte of kruipkelder volloopt met water.
Vochtig of ondergelopen?
Nu zult u misschien denken; een kruipruimte of kruipkelder is toch vaak wat vochtig? Dat klopt inderdaad, maar teveel water kan voor serieuze problemen zorgen. Dus staat u tot aan uw enkels in het water wanneer u de kruipkelder of kruipruimte betreedt? Tijd om in actie te komen!
In een gewone kelder merkt u waarschijnlijk snel genoeg dat er een laag water ligt die er niet hoort, doordat u hier met enige regelmaat komt. De kruipruimte daarentegen is een ander verhaal. Deze ruimte bezoekt u niet wekelijks, of misschien zelfs wel nooit. Wanneer deze ruimte onder het huis is ondergelopen, merkt u dat waarschijnlijk op een andere manier in huis. Op het moment dat deze problemen optreden staat er al een tijdje water in de kruipruimte en is het noodzaak dat u snel actie onderneemt. Doordat er veel water in de kruipruimte staat hebben nare problemen zoals schimmels, ongedierte en een muffe lucht vrij spel in uw woning. Niet prettig én ook nog slecht voor uw gezondheid.
Beter voorkomen dan verhelpen
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat overtollig water uit de kruipruimte of kruipkelder verdwijnt. Sommige tijdelijk om het bestaande probleem aan te pakken en sommige preventief om het probleem te voorkomen.
Dompelpomp
Wanneer er een laag water aanwezig is in de kruipkelder of kruipruimte, is het belangrijk dat deze laag als eerste afgevoerd wordt. Door een dompelpomp in de ruimte te zetten, wordt het water uit de ruimte gepompt. Dompelpompen laten vaak wel een laagje water staan in de ruimte. Indien er goede ventilatie aanwezig is in de kruipruimte, is dit in principe geen probleem. De ruimte zal opdrogen door de luchtstroom die aanwezig is. Anders heeft Vocht alsnog de kans om uw woning in te dringen met alle gevolgen van dien. Op het moment dat u problemen als schimmel en ongedierte ervaart, is het slim om de ventilatie én isolatie in uw woning nader te bekijken.
De dompelpomp kan uitgerust worden met een vlotter. Wanneer uw kruipruimte of -kelder regelmatig onderwater komt te staan is dit wellicht een handig automatisch systeem. De vlotter zorgt er namelijk voor dat een pomp automatisch in- en uitschakelt wanneer deze onder water komt te staan. Het water wordt dan vanzelf afgevoerd naar de juiste bestemming.
Drainageslang buiten aanbrengen
Een preventieve optie voor het afvoeren van overtollig (regen)water is en een drainageslang aanbrengen om vocht transport naar uw kruipruimte vanuit het maaiveld te voorkomen. Het is het meest effectief om de drainage als een soort ring om uw woning heen te leggen. Let er hierbij wel op dat de buizen zoveel mogelijk recht liggen, zodat deze het water zo optimaal mogelijk kunnen afvoeren. Het aanleggen van drainageslangen rondom uw huis kunt u zelf doen of door een bedrijf laten doen. Als eerste worden er sleuven gegraven, waarin de bodem wordt bedekt met een dun laagje zand, schelpen of grind. Vervolgens worden hierin de drainagebuizen geplaatst en worden de sleuven weer opgevuld met zand, schelpen of tuinaarde.
Goede ventilatie in kruipruimte is een must
Een drainageslang rondom het huis is een manier om preventief water in de kruipruimte tegen te gaan, maar u kunt overtollig water ook voorkomen door de kruipruimte zelf aan te pakken. Een hoge grondwaterstand komt immers van binnenuit. En kan ervoor zorgen dat er periodiek water in de kruipruimte aanwezig is. Door de kruipruimte op de juiste manier te ventileren én mogelijk ook te isoleren kunt u overtollig water in de kruipruimte voorkomen.
Bodemfolie aanbrengen tegen stijgend grondwaterpeil
Kruipruimtes die met enige regelmaat, of soms zelfs permanent, onder water staan moeten allereerst droog gepompt worden. Dit kunnen wij voor u verzorgen, wij hebben verschillende pompen die we hiervoor kunnen inzetten. Vervolgens zullen we de kruipruimte voorzien van een bodemfolie, wij gebruiken TONZON bodemfolie. In veel gevallen brengen we eerst een noppenfolie op de bodem aan. Dit voorkomt dat scherpe delen, puin, door de bodemfolie drukken en er alsnog water op de folie kan komen te staan. De folie zelf wordt mechanisch vastgezet tegen de funderingsmuren met voldoende speling. Dit voorkomt verschuiving en maakt dat als er hoog water is dit onder de folie blijft. De folie kan dan meebewegen.
Kruipruimte ventilatie vraagt om deskundigheid
Indien u Kruipruimte Ventilatie Specialist inschakelt voor het ventileren van uw kruipruimte, komen wij altijd eerst langs voor een inspectie van uw situatie. Vervolgens maken wij en berekening en starten wij met het boren van ventilatiegaten en het plaatsen van roosters. We geven daarbij advies over de te nemen stappen. Zeker als uw kruipruimte is ondergelopen en er veel water in staat. Met een juist stappenplan bent u structureel van uw vochtprobleem verholpen.
Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?
Zelfs al bent u nog zo handig, sommige dingen kunt u echt beter aan een vakman overlaten. Bij het boren van ventilatiegaten worden er gaten geboord in de binnen- en buitenmuur van uw woning. Wanneer dit niet goed gebeurt, kan dit grote consequenties hebben. Het voorkomen en oplossen van een ondergelopen kruipkelder, door middel van het isoleren en ventileren van de ruimte, vraagt om deskundigheid en ervaring.
Sommige dingen kunt u gewoon echt beter aan een vakman overlaten. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurt brengt u schade aan, waarna de problemen een stuk groter kunnen worden. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!
De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.