Heeft mijn kruipruimte voldoende ventilatie?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om te achterhalen of u voldoende ventilatie in uw kruipruimte heeft. Let wel; zonder vakkennis bent u in staat duidelijke problemen direct te achterhalen. Dit biedt echter geen garantie. Om zeker te weten dat u voldoende kruipruimte ventilatie heeft raden we altijd aan een specialist te laten kijken.

Wat u zelf kan doen:

Inspecteer de ventilatieopeningen
Controleer of er voldoende ventilatieopeningen zijn in de buitenmuren van je huis. Minimaal twee per buitenmuur. Deze openingen moeten vrij zijn van obstructies zoals vuil, planten of afval.

Controleer de luchtstroom
Ga de kruipruimte in en voel of er een luchtstroom is bij de ventilatieopeningen. Als er geen luchtstroom is, kan dit duiden op een gebrek aan ventilatie.

Controleer op vocht en schimmel
Kijk rond in de kruipruimte en let op tekenen van vochtigheid, schimmel of meeldauw. Een vochtige kruipruimte kan wijzen op onvoldoende ventilatie.

Meet de luchtvochtigheid
Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in de kruipruimte te meten. Een luchtvochtigheid van meer dan 70% kan duiden op een gebrek aan ventilatie.

Controleer op ongedierte
Let op tekenen van ongedierte zoals muizen, ratten of insecten in de kruipruimte. Slechte ventilatie kan deze plagen aantrekken.

Uw kruipruimte heeft ventilatie nodig om een optimale luchtcirculatie te creëren in huis. Het is hierbij belangrijk dat uw kruipruimte voldoende én op de juiste manier geventileerd is. Om erachter te komen of dit het geval is kunt u uw kruipruimte laten controleren. Door uw kruipruimte te laten controleren en eventueel op de juiste manier te laten ventileren, kunt u veel nare problemen voorkomen en verhelpen. Het kan zijn dat uw kruipruimte al beschikt over een bepaalde vorm van ventilatie, maar dat u zich afvraagt of dit voldoende is. Wellicht ervaart u, ondanks de bestaande ventilatie, alsnog problemen in huis of wilt u deze problemen juist voorkomen door de kruipruimte te laten controleren.

Waarom de kruipruimte ventileren?

Bij sommige narigheden in huis denkt u misschien niet meteen aan de kruipruimte als oorzaak. Toch kan een slechte conditie in de kruipruimte verder doordringen naar boven en ook zorgen voor een slechte conditie in huis. Condens in de woning, een vochtige lucht, schimmels, ongedierte en koude voeten kunnen allemaal signalen zijn dat er iets niet pluis is in uw kruipruimte. Deze problemen zijn natuurlijk erg vervelend, maar het is nog niet te laat om hier iets aan te doen. Dit kan door de kruipruimte grondig te laten inspecteren en hierbij goed te kijken naar de aanwezige ventilatie en de mogelijkheid om deze te verbeteren. Zo kunnen we de eventuele problemen snel in kaart brengen en deze indien nodig zo snel mogelijk verhelpen.

Werkwijze Kruipruimte Ventilatie Specialist

Bij Kruipruimte Ventilatie Specialist zijn wij een expert op het gebied van kruipruimte ventilatie, dit is niet een dienst die wij er zomaar even bij verkopen. We hebben dan ook een duidelijke manier van aanpakken om ervoor te zorgen dat aan het einde van de rit uw problemen daadwerkelijk verholpen of voorkomen worden.

Inspectie van de kruipruimte

Het inspecteren van de kruipruimte heeft als doel het in kaart brengen van eventuele gebreken en tekortkomingen in de kruipruimte. Daarnaast is het van groot belang om vervolgens de exacte locatie van de ventilatiegaten te bepalen, zodat deze een optimaal resultaat kunnen behalen. Ventilatiegaten kunnen niet zomaar 0p een willekeurige plaats geboord worden. Althans, dat kan wel, maar dan zult u niet het gewenste resultaat behalen en misschien zelfs meer schade aanrichten dan voorafgaand aan het boren. Het bepalen van het aantal ventilatiegaten en de exacte locatie is altijd maatwerk en kan pas duidelijk in kaart worden gebracht wanneer wij de kruipruimte gecontroleerd hebben. Hoe bepalen wij dan waar de ventilatiegaten moeten komen en hoeveel dit er moeten zijn? Dat doen wij aan de hand van de volgende criteria:

  • De oppervlakte van de kruipruimte
  • Het aantal compartimenten in de kruipruimte
  • Het vochtgehalte van de kruipruimte

Ventilatiegaten boren

Na het controleren van de kruipruimte gaan we over tot het daadwerkelijk boren van de ventilatiegaten. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van speciaal materiaal om door de muren zowel de buiten- als de binnenmuur te boren en hierbij geen schade aan te richten aan de constructie van de muur. Wij hebben hiervoor het juiste materieel in huis en kunnen voor u de ventilatiegaten boren en de ventilatiekokers en roosters op de juiste manier aanleggen. Ventilatiegaten kunnen rechtstreeks door de muur naar de kruipruimte geboord worden, maar wat nu als precies op die plaats bijvoorbeeld een schuifpui zit? Ook dat is voor ons geen probleem. Wij zullen dan een koekoek rooster plaatsen. In dat geval wordt het ventilatiegat als het ware via de grond door de muur naar de kruipruimte geleidt.

Is uw kruipruimte geventileerd én geïsoleerd?

Naast het controleren van de kruipruimte en het boren van de juiste ventilatiegaten is er nog een belangrijke factor die de conditie van de kruipruimte bepaalt. U kunt uw kruipruimte nog zo goed ventileren, maar wanneer deze niet goed geïsoleerd is heeft u nog steeds geen warme voeten wanneer u over de vloer loopt. Daarnaast kan het aanbrengen van bodemfolie in de kruipruimte ook bijdragen aan een droge kruipruimte, zelfs wanneer het grondwater stijgt. Voor het isoleren van de kruipruimte werken wij samen met een betrouwbare partner, die enkel werkt met het kwalitatief hoogwaardige isolatiemateriaal van TONZON.

De bodemfolie wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte en zorgt ervoor dat eventueel stijgend grondwater niet in de kruipruimte kan komen. De folie wordt namelijk los op de bodem gelegd en vervolgens machinaal aan de wanden van de kruipruimte bevestigd. Hierdoor heeft de bodemfolie de mogelijkheid om mee te bewegen wanneer het grondwater in de kruipruimte stijgt en blijft het grondwater altijd onder de folie.

De vloerisolatie bestaat uit isolatiemateriaal dat aangebracht wordt tegen de bovenkant van de kruipruimte, onder de vloer van uw woning. Deze luchtzakken houden de warmte vast en zorgen ervoor dat u geen koude voeten meer heeft in  huis.

Om ervoor te zorgen dat ook de luchtkwaliteit in huis optimaal is, is het noodzakelijk om voldoende ventilatie aan te brengen in de kruipruimte. Hierdoor circuleert de lucht in de kruipruimte en kan overtollig vocht via de ventilatiegaten de kruipruimte verlaten.

Kortom, het is niet het één of het ander, maar juist de combinatie van zowel ventilatie als isolatie dat ervoor zorgt dat u kunt genieten van een optimaal wooncomfort.

Voldoende ventilatie in de kruipruimte voorkomt problemen

Voldoende ventilatie in de kruipruimte zorgt dus voor een beter leefklimaat en kan vervelende problemen zoals ongedierte, schimmel en vocht in huis voorkomen en verhelpen. Om de juiste hoeveelheid ventilatie in kaart te brengen zullen wij eerst de kruipruimte controleren. Daarnaast is het belangrijk om ook de isolatie van de kruipruimte mee te nemen, zodat u andere problemen zoals een koude vloer of opkomend grondwater kunt tackelen.

U kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met grote betonboren en ventilatiekokers, maar sommige dingen kunt u nu eenmaal beter aan een vakman overlaten. We hebben het over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Wanneer dit niet goed gebeurt brengt u misschien wel meer schade aan en kunnen de problemen juist verergeren.

Het controleren van de kruipruimte en het aanbrengen van voldoende ventilatie in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst dus ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.