houtworm in huis kruipruimte ventilatie specialist

Help! Ik heb houtworm in huis!

Wat is een houtworm?

Een klein, wit, geribbeld rupsje. Misschien heeft u deze wel eens ooit ergens zien kruipen, maar er niet bij stilgestaan wat voor soort rups dit precies is. Houtwormen ontstaan wanneer een volwassen vrouwtjes houtwormkever eitjes gaat leggen in de naden en kieren van het hout. Zo’n houtwormkever kan wel twintig tot veertig eitjes leggen. Na twee tot drie weken komen deze eitjes uit en beginnen de larven zich een weg te banen door het hout. Ze verstoppen zich in het hout en voeden zich met het hout om te kunnen groeien. Deze wormpjes kunnen tot tien jaar in het hout blijven zitten, waarna zij zich ontpoppen tot een houtwormkever.

Welke schade richt een houtworm aan?

Wanneer u houtwormen in huis heeft, kunnen deze veel schade aanrichten. Zo kunnen zij uw meubels ernstig beschadigen, maar ook de balken in het dak of de balklaag onder uw vloer kunnen helemaal aangetast worden door de larven. De balken kunnen afbrokkelen en op den duur is er zelfs kans op instortingsgevaar in huis. Dit zijn dus serieuze situaties die erg gevaarlijk kunnen zijn.

Hoe herkent u houtworm?

Maar hoe weet u nu zeker of er zo’ n beestje uw hout – en huis – terroriseert? Wanneer u allemaal kleine gaatjes in uw houten meubels of vloer ziet, is de kans groot dat er houtwormen in uw huis zitten. Houtwormen verstoppen zich in het hout, maar laten wel altijd sporen na. Zo kunt u precies achterhalen waar ze geweest zijn. Vindt u nog boormeel onder de gaatjes? Dan is de houtworm zeer waarschijnlijk nog actief.

herkennen houtworm kruipruimte ventilatie specialist

De ideale omstandigheden voor een houtworm

Vochtige ruimtes hebben een ideaal klimaat voor een houtworm om lekker in te leven. Laat dat nu net een probleem zijn dat ook vaak in een kruipruimte te vinden is. Naast houtwormen, is er nog een ongenode gast die zich naar hartelust kan vestigen in de kruipruimte, namelijk schimmel. Wanneer u deze wit- of geelbruine schimmeldraden ziet op de balken in de kruipruimte, weet u dat het er vochtig is. Ideaal dus ook voor houtwormen om er lekker rond te kruipen.
Naast schimmels, ontstaat er door een vochtige kruipruimte ook sneller houtrot. Houtrot is aantrekkelijk voor houtwormen, omdat het hout in dat geval droog en kruimelig wordt. Door droog en kruimelig hout kan een houtworm zich vrij bewegen en kan hij in korte tijd veel schade aanrichten. Houtwormen voeden zich het liefst met zacht, droog hout zoals loofhout, eiken, iepen en kastanje, maar ook andere houtsoorten kunnen aangetast worden door de houtwormen.

Houtworm voorkomen

Houtworm in uw kruipruimte is dus ontzettend gevaarlijk. Het kan de balklaag aantasten en daardoor krijgt u onder andere kans op instortings- of verzakkingsgevaar in de woning. Door het slecht ventileren van de kruipruimte, krijgen vocht en schimmels vrij spel. Hierdoor wordt de kruipruimte nog aantrekkelijker voor houtwormen. Het is dus belangrijk om het (toekomstige) probleem bij de bron aan te pakken. Door een goede ventilatie aan te leggen in de kruipruimte, door middel van ventilatiekokers, verkleind u de kans op houtwormen in uw huis.
Het lakken en beitsen van de vloer en meubelen kan er ook voor zorgen dat de houtworm niet door kan dringen in hout. Toch al houtworm in huis? Door de aangetaste delen te injecteren met een speciaal gif voor houtworm, roeit u ze snel uit. Ook ammoniak zorgt ervoor dat de houtwormen het hout snel willen verlaten.

Kruipruimte ventilatie

Het ventileren van de kruipruimte is niet alleen belangrijk om de kans op houtwormen te verkleinen. Een goede ventilatie zorgt er namelijk ook voor dat schimmels geen kans krijgen in de kruipruimte en nare luchtjes niet het huis binnendringen. Doordat deze problemen minder kans krijgen om de woning binnen te dringen, heeft dit ook een positief effect op uw leefcomfort en gezondheid.
Heeft u houtwormen in huis en heeft u het idee dat een vochtige kruipruimte hier de oorzaak van is? Of wilt u voorkomen dat houtrot en houtwormen ontstaan door preventief ventilatiegaten te boren? Neem contact met ons op en we kijken samen naar de mogelijkheden van het ventileren van de kruipruimte in uw woning.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen