Is ventilatie in de kruipruimte ook bij goed geïsoleerde, nieuwbouwwoning nog nodig?

Is ventilatie bij een goed geïsoleerde kruipruimte van nieuwbouwhuis nog nodig?

Misschien heeft u onlangs een klimaatvriendelijke nieuwbouwwoning gekocht en gaat u er vanuit dat de bouwers aan alles hebben gedacht. Of heeft u uw kruipruimte vakkundig laten isoleren en denkt u dat hiermee alle mogelijke problemen in de kruipruimte zijn afgedekt. Want een goed geïsoleerde kruipruimte heeft geen ventilatie nodig…toch?

Als Kruipruimte ventilatie specialist horen we deze geluiden van onze klanten. Helaas blijkt niets minder waar. Een goed geïsoleerde kruipruimte is fantastisch voor het verlagen van de energierekening en het verhogen van het wooncomfort. Maar zonder goede kruipruimte ventilatie komen vroeg of laat vervelende problemen zoals een doordringende stank, schimmels of ongedierte vanzelf uw woongeluk verstoren. Hoe dat zit leggen we in dit artikel uit.

Vochtproblemen in goed geïsoleerde kruipruimtes

Een goed geïsoleerde ruimte kan juist meer vocht vasthouden als er geen goede ventilatie in de kruipruimte is, dan een slecht geïsoleerde kruipruimte. In uw kruipruimte lopen diverse buizen waar warm water doorheen stroomt, bijvoorbeeld om uw woning te voorzien van verwarming. Deze buizen stralen warmte uit die condensvorming kan veroorzaken. Goede kruipruimte isolatie kan de natuurlijke luchtcirculatie beperken, waardoor vocht minder kans heeft om te verdampen. Wanneer er vochtbronnen in de kruipruimte zijn, zoals lekkages of grondwater, kan de isolatie dit vocht vasthouden en voorkomen dat het op natuurlijke wijze verdampt.

In een slecht geïsoleerde kruipruimte is er vaak meer luchtcirculatie, wat de verdamping van vocht bevordert. Daarnaast kan de temperatuur dichter bij die van de rest van het huis liggen, waardoor de kans op condensatie afneemt. Om condensvorming in een goed geïsoleerde kruipruimte te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor goede kruipruimte ventilatie om de luchtvochtigheid te reguleren en vochtproblemen te voorkomen. Vochtproblemen zorgen op hun beurt weer voor onder andere stankoverlast, ongediertes en schimmels in huis.

Schimmels in de kruipruimte kunnen de lucht in uw huis slechter maken en gezondheidsproblemen veroorzaken voor de mensen die er wonen. Ook kunnen vochtige omstandigheden in de kruipruimte nare geuren verspreiden door uw huis. Kortom, als uw kruipruimte goed geïsoleerd is maar niet goed geventileerd, kan dat leiden tot vochtproblemen en al deze vervelende gevolgen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er goede ventilatie is om dit te voorkomen en uw huis en leefklimaat gezond te houden.

Kruipruimtes bij nieuwbouw niet altijd goed geventileerd

Niet alle nieuwe huizen in Nederland hebben automatisch goede ventilatie in hun kruipruimtes, zelfs als ze heel goed geïsoleerd zijn. Dat heeft te maken met de verschillende kwaliteitseisen die bouwbedrijven zelf stellen en wisselende bouwvoorschriften waar zij aan moeten voldoen.

Nieuwbouwwoningen zijn altijd duurzaam, dat is inmiddels vastgelegd in bouwvoorschriften. Woningen moeten zo duurzaam mogelijk worden opgeleverd. Hoewel goede isolatie daarbij belangrijk is om energie te besparen, wordt het belang van goede luchtcirculatie in de kruipruimte vaak over het hoofd gezien. Het kan ook zijn dat sommige bouwbedrijven proberen kosten te besparen door geen goede ventilatie te installeren. Als gevolg daarvan kunnen sommige nieuwbouwhuizen problemen krijgen met vocht en schimmel in de toekomst. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat er goede ventilatie is in de kruipruimte, zelfs als een huis goed geïsoleerd is. Ook bij nieuwbouwwoningen kunnen anders in verloop van tijd vochtproblemen voor een hoop ellende zorgen.

Zorg dat goede kruipruimte ventilatie niet wordt vergeten!

Dus, is ventilatie nog steeds belangrijk in goed geïsoleerde kruipruimtes? Ja, absoluut. Eigenlijk gaan een goede isolatie en ventilatie altijd hand in hand om voor het beste rendement te zorgen. Denk dus niet te snel dat u toekomstige kruipruimte problemen heeft afgedekt met de koop van een nieuwbouwwoning of door het (laten) aanbrengen van vloerisolatie.

We raden u sterk af zelf ventilatie aan te brengen. Sommige taken zijn het beste in handen van experts, zelfs als u handig bent. Een voorbeeld hiervan is het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw huis. Als dit niet correct wordt uitgevoerd, kan dit schade veroorzaken aan de structurele integriteit van uw woning. De gevolgen hiervan kunnen veel verder gaan dan alleen de onaangename geur van vocht in uw huis.

Kruipruimte Ventilatie Specialist voorkomt en verhelpt vochtproblemen

Kruipruimte ventilatie specialist heeft uitgebreide ervaring opgebouwd in het ventileren van kruipruimtes. Voor ons is dit geen dienst die we zomaar aanbieden, zoals sommige concurrenten wellicht doen. In plaats daarvan hebben we ons gespecialiseerd in dit vakgebied. We gaan verder dan anderen en zorgen ervoor dat het probleem niet alleen wordt opgelost, maar ook voorkomen wordt!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist bedient voornamelijk de regio’s Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. U kunt echter ook buiten deze gebieden bij ons terecht als u problemen heeft met uw kruipruimte.

Aarzel niet om direct contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek over uw specifieke situatie.