Het belang van ventilatiegaten boren kruipruimte ventilatie specialist

Ventilatiegaten boren; hoe werkt dat?

Het is belangrijk om uw kruipruimte goed te ventileren, zelfs wanneer deze al goed geïsoleerd is. Om ventilatie en luchtcirculatie aan te brengen in de kruipruimte worden er ventilatiegaten geboord. Door een goede ventilatie in de kruipruimte verkleint u de kans op vochtproblemen, stank, schimmels en ongedierte in huis. Hieronder leggen wij u uit waar u op moet letten bij het boren van ventilatiegaten naar de kruipruimte van uw huis.

Waarom ventilatiegaten boren?

Ziet u regelmatig schimmel of ongedierte in huis of heeft u last van een nare lucht die de woning binnendringt? Het zou zomaar kunnen dat uw kruipruimte dan niet goed geventileerd is. Door onjuist aangebrachte of zelfs geheel ontbrekende ventilatie in uw kruipruimte vergroot u de kans op vochtproblemen in deze ruimte en krijgen schimmels en ongedierte vrij spel. Door het boren van ventilatiegaten en het aanbrengen van ventilatiekokers naar de kruipruimte wordt er luchtcirculatie gecreëerd. Dit zorgt vervolgens voor een gezonder en prettiger leefklimaat in huis.

Het juiste materiaal

Wanneer u de kruipruimte wilt ventileren door middel van ventilatiegaten, is het belangrijk om met het juiste gereedschap te werk te gaan. Het is hierbij belangrijk om eerst te kijken door welk materiaal u moet gaan boren. In de meeste gevallen zult u door beton moeten boren en heeft u een betonboor nodig. De experts van Kruipruimte Ventilatie Specialist beschikken over het juiste gereedschap en de juiste kennis om uw kruipruimte te voorzien van ventilatiegaten, zodat u vochtproblemen in de kruipruimte kunt verhelpen én voorkomen. Het is mogelijk om zelf ventilatiegaten te boren, maar er komt veel bij kijken en het is een taak die precies uitgevoerd moet worden. Wanneer dit niet het geval is, kan het juist alleen maar meer schade aanrichten in de kruipruimte. Met alle gevolgen van dien.

De juiste locatie

Ventilatiegaten boren kan niet zo maar, op iedere willekeurige plek. Tenminste, niet als een goede ventilatie het resultaat moet zijn. Het is belangrijk dat deze ventilatiegaten op de juiste plek geboord worden, zodat er luchtcirculatie plaats kan vinden in de kruipruimte. Het bepalen van de benodigde hoeveelheid ventilatiegaten in de kruipruimte is altijd maatwerk. Bij Kruipruimte Ventilatie Specialist voeren wij een grondige inspectie uit en brengen wij in kaart waar en hoeveel ventilatiegaten er moeten worden aangebracht in uw kruipruimte.

Tijdens deze inspectie zullen wij kijken naar de totale oppervlakte van de kruipruimte, de samenstelling van compartimenten die in de kruipruimte aanwezig zijn en het vochtgehalte in de kruipruimte. Vervolgens zullen op de aangegeven plekken ventilatiegaten geboord worden en wordt hierin een ventilatiekoker aangebracht. Deze kokers zijn van belang om te voorkomen dat spouwmuurisolatie de ventilatiegaten blokkeert.

Grondige inspectie voor het boren van ventilatiegaten kruipruimte ventilatie specialist

Door de muur of via de grond ventilatiegaten boren

In de meeste gevallen zullen de ventilatiegaten via de muur naar de kruipruimte geboord worden. Soms komt het voor dat er bijvoorbeeld een schuifpui op de plaats zit waar ook een ventilatiegat moet komen of lopen er leidingen dwars doorheen. In dat geval is niet mogelijk om een ventilatie renovatiekoker aan te brengen en plaatsen we in plaats daarvan een zogenaamd koekoek rooster.

In dit geval wordt één vierkante meter tegel of gras verwijderd op de plaats waar de ventilatie door de muur moet. We graven daar vervolgens 60 cm weg, tot aan de fundering. Daarna boren we op zo’n 10 cm vanaf de bodem een ventilatiegat dat bijna haaks staat op de fundering. We plaatsen een koekoeksrooster dat de wind geleidt en regenwater aflaat vloeien en bedekken het met grind voor optimale drainage. Als laatste maken we het gehele gat weer netjes dicht en zorgen we dat alles er verzorgd uitziet.

Het afdichten van ventilatiegaten

Wanneer er ventilatiegaten vanaf buiten naar de kruipruimte zijn geboord, wilt u natuurlijk niet met zo’n gapend gat in uw muur blijven zitten. Door een rooster op de ventilatiegaten te plaatsen, voorkomt u dat puin en ongedierte in uw ventilatiegaten terechtkomen. Als de gaten door puin dichtslibben, kan dit leiden tot een verstoring van de luchtcirculatie in de kruipruimte met vervelende situaties tot gevolg.  Open ventilatiegaten kunnen ook zorgen voor onder andere bijen in de ventilatiegaten. Wanneer deze in de ventilatiegaten zitten, moeten deze vrijwel altijd verwijderd worden door een expert. Ook groter ongedierte zoals muizen vinden het heerlijk om in uw ventilatiegaten te vertoeven wanneer deze niet goed afgesloten zijn. De roosters om de ventilatiegaten te dichten zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten, zodat ze passend gemaakt kunnen worden bij de stijl van uw huis.

Ventilatiegaten afdichten in de winter? Niet doen!

Natuurlijk wilt u de ventilatiegaten netjes afsluiten met een rooster. Let er echter wel op dat u de gaten nooit volledig dichtmaakt in de kruipruimte. Mensen willen regelmatig de ventilatiegaten in de kruipruimte tijdens de winter dichtmaken, in de hoop dan meer warmte vast te houden in de woning. Houd rekening met het feit dat u de kruipruimte dan helemaal afsluit. De kans is groot dat hierdoor vocht in de kruipruimte komt met alle gevolgen van dien zoals stankoverlast, schimmels en ongediertes.

Kruipruimte ventilatie door een professional

Kruipruimte ventilatie specialist heeft uitgebreide ervaring opgebouwd in het ventileren van kruipruimtes en het boren van ventilatiegaten. Voor ons is dit geen dienst die we zomaar aanbieden, zoals sommige concurrenten wellicht doen. In plaats daarvan hebben we ons gespecialiseerd in dit vakgebied. We gaan verder dan anderen en zorgen ervoor dat het probleem niet alleen wordt opgelost, maar ook voorkomen wordt!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist bedient voornamelijk de regio’s Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. U kunt echter ook buiten deze gebieden bij ons terecht als u problemen heeft met uw kruipruimte.

Aarzel niet om direct contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek over uw specifieke situatie.