Vocht door te hoge grondwaterstand

Een te hoge grondwaterstand. Het is een probleem waar steeds meer gemeentes mee te kampen krijgen. We willen met z’n allen steeds minder tijd kwijt zijn met tuinieren. Dus gooit iedereen zijn tuin vol met tegels en kunstgras. Dat kan er best mooi uitzien, maar voor de afvoer van het regenwater is het een regelrechte ramp. Wat heeft dat met mijn kruipruimte te maken hoor ik u denken? Veel. Want door een te hoog grondwaterpeil kunt u met een flinke laag water in uw kruipruimte komen te zitten, Met alle problemen van dien.

Waardoor ontstaat een te hoge grondwaterstand?

Een te hoge grondwaterstand kan door verschillende zaken worden veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hevige en langdurige regenval, het inklinken van de bodem en de grondsoort. Zo laat klei bijvoorbeeld een stuk minder water door dan zand. Gemeentes beheren het grondwaterpeil in de openbare ruimte. Is er wateroverlast ontstaan door schade aan de weg of ondergrondse buizen? Dan pakt de gemeente dit probleem op.

Huiseigenaren zijn echter zelf verantwoordelijke voor de grondwaterstand van hun perceel. Als eigenaar moet je daarom de benodigde voorzorgsmaatregelen om overlast te voorkomen zelf nemen. In steeds meer nieuwbouwwijken worden nieuwe huiseigenaren verplicht goed na te denken over de afvoer van regenwater in hun tuin. Bij deze woningen wordt de regengoot namelijk niet meer aangesloten op het riool. Het regenwater komt vanuit de regengoot direct in de tuin waar het moet worden opgevangen en afgevoerd naar sloten en vijvers.

Wordt door welke oorzaak dan ook het grondwater niet voldoende afgevoerd naar nabij gelegen wateren? Dan is de kans groot dat vocht een probleem in de kruipruimte gaat vormen. Soms betekent dit zelfs dat er een hele laag water in de kruipruimte ontstaat!

Vochtprobleem oplossen? Laat u niet afschepen met halfbakken oplossingen!

Helaas horen we het nog maar al te vaak; een klant die door een bedrijf zogezegd van het vochtprobleem verholpen zou zijn maar uiteindelijk toch onze hulp nodig heeft. De klant is door een onbekwaam bedrijf “geholpen” met een halfbakken oplossing. Daarmee bedoelen we; een oplossing die in eerste instantie heeft gezorgd dat het probleem weg gaat. Maar er helaas niet voor zorgt dat het probleem weg blijft! De kruipruimte blijft lang genoeg droog tot u de tijd heeft gehad de factuur te betalen en daarna zit u weer met hetzelfde probleem opgezadeld. Schakelt u een bedrijf in om uw vochtprobleem in de kruipruimte op te lossen? Laat u dan niet afschepen met deze halfbakken oplossingen:

Muren kruipkelder behandelen
Verschillende firma’s raden aan de muren aan te pakken zodat het vocht niet via de muren omhoog kan trekken en zich door de hele woning kan verspreiden. Het water in de kruipruimte gaat vervolgens op magische wijze uit zichzelf weg, vertellen deze firma’s.

Vloerdrainage in de kelder
Andere bedrijven stellen voor om een vloerdrainage aan te leggen met bijbehorende pomp. Met daar bovenop een laag beton. Daarna willen ze de onderzijde van de muren bekleden met noppenfolie zodat deze laag het optrekkend vocht zogezegd tegenhoudt. Bedenk echter goed waar u aan begint met drainage, want door spoeling in de grond kunnen er ander problemen ontstaan. Iets wat bedrijven vaak vergeten te vermelden.

Wegpompen water in de kruipruimte
Dan zijn er ook nog bedrijven die u aanraden het water weg te pompen. Zal vast niet weer gebeuren. Of de kans in ieder geval vast heel klein. Waar baseren ze dat op? Weten ze wat de wateroverlast in eerste instantie heeft veroorzaakt? Precies… De kans is groot dat u een abonnement bij dit bedrijf kan afsluiten. Zonder het probleem bij de bron aan te pakken zit u binnen de kortste keren weer met de gebakken peren.

Wat werkt dan wel?

Allereerst; probeer te achterhalen waardoor de grondwaterstand zo hoog staat. Hebben andere huiseigenaren in uw straat hetzelfde probleem, maar de huizen twee straten verderop niet? Dan is er mogelijk een ondergronds probleem met de buizen. In dit geval kunt u de gemeente inschakelen het probleem bij de bron op te lossen. Heeft het al een tijdje flink geregend? Ga dan voor uzelf eens na of uw voldoende maatregelen heeft getroffen om het regenwater op een natuurlijke manier af te voeren.

Daarna over naar stap twee: de kruipruimte onder handen nemen. Staat er een laag water? Dan moeten we die er inderdaad eerst uit pompen. Is de ruimte alleen vochtig? Dan is dit niet nodig. Vocht  in uw kruipkelder kunnen hardnekkig zijn. Er is een combinatie nodig van ventilatie en goede isolatie om het vocht probleem in uw kruipkelder structureel te verhelpen én voorkomen.

Zo gaan wij te werk

Iedere kruipruimte is anders. We komen daarom altijd eerst de boel goed inspecteren. Dankzij een goede inspectie weten we precies hoe we ventilatie in de kruipruimte moeten aanbrengen, om een constant luchtstroom te realiseren. Met andere woorden; we creëren een tocht in de kruipruimte. Door die constante tocht krijgt condens geen kans zich te hechten en verdampt het reeds aanwezige vocht. Kruipkelder ventilatie kunt u het beste laten aanbrengen door een gespecialiseerde firma. Zij weten hoeveel ventilatie gaten er nodig zijn, op welke plaatsen en hoe groot de diameter moet zijn om een effective ventilatie te realiseren. Er zijn verschillende ventilatie roosters of kokers (zoals de Koekoek vloerventilatiekoker) die kunnen worden geplaatst. We kijken altijd per situatie welk rooster het beste is.

Ventileren én isoleren; de gouden combinatie!

Nadat de ruimte goed is geventileerd brengen we de juiste isolatie aan. Hiervoor werken wij samen met partner bedrijf BROA Vloerisolatie. Voor de isolatie van uw kruipkelder dient u zowel de bodem als de vloer aan te pakken. Door een bodemfolie aan te brengen op de bodem van uw kruipkelder voorkomt u dat het optrekkend vocht de woning in kan komen. Deze bodemfolie kan rechtstreeks worden aangebracht of u kunt eerst een laag noppenfolie laten aanbrengen. Dit is wenselijk bij wat puin op de bodem of bij een laagje water. Noppenfolie heeft een groter drijfvermogen. De bodemfolie dient machinaal aan de muur te worden bevestigd met een goede opstaande rand. Door de ruimte te voorzien van isolatie voorkomt u niet alleen nieuwe vochtproblemen, maar haalt u ook nog eens uw stookkosten omlaag.

Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?

Sommige dingen kunt u gewoon echt beter aan een vakman overlaten. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurd brengt u schade aan, aan de bouwkundige staat van uw woning, waarna de problemen alleen maar groter worden.

Het voorkomen en oplossen van vocht in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.