Schelpisolatie zorgt voor vochtproblemen

Bij het isoleren van een huis om energie-efficiëntie te verbeteren en het comfort te verhogen, is het isoleren van de kruipruimte een belangrijke stap. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar om uit te kiezen, waaronder schelpisolatie. Schelpen lijken misschien een natuurlijke en milieuvriendelijke optie, maar het is belangrijk om de mogelijke nadelen te begrijpen voordat u deze isolatiemethode kiest.

Minder hoge isolatiewaarde dan alternatieven zoals TONZON isolatie

Een van de belangrijkste nadelen van schelpisolatie is dat het een relatief lage isolatiewaarde heeft in vergelijking met andere isolatiematerialen, zoals het duurzaam inzetbare TONZON isolatiemateriaal. Schelpen hebben van nature kleine luchtcellen die zorgen voor isolatie, maar de isolatiewaarde is niet zo hoog als die van sommige andere materialen. Dit betekent dat u mogelijk meer schelpen nodig heeft om dezelfde isolerende eigenschappen te bereiken, wat kan leiden tot hogere kosten.

Schelpisolatie heeft een beperkte levensduur

Schelpisolatie heeft over het algemeen een beperkte levensduur in vergelijking met sommige andere isolatiematerialen, zoals TONZON. Na verloop van tijd kunnen schelpen samendrukken en hun isolatievermogen verliezen, waardoor het nodig kan zijn om de isolatie regelmatig te vervangen of bij te vullen.

Schelpisolatie zorgt voor vochtige kruipruimtes.

Schelpen zijn gevoelig voor vocht. In een vochtige omgeving, zoals een kruipruimte, kunnen schelpen water absorberen, wat kan leiden tot verminderde isolatieprestaties en zelfs tot schimmel- en meeldauw problemen. Als de schelpen eenmaal vocht hebben opgenomen, kan het moeilijk zijn om ze volledig te drogen, waardoor de isolatiewaarde blijvend verminderd. Los van de lagere isolatiewaarde, kunt u door dit vocht grote problemen krijgen die zich snel door het hele huis kunnen verspreiden.

Gevolgen van vocht in de kruipruimte door schelpisolatie

Vocht in de kruipruimte lijkt wellicht vrij onschuldig. U zit er per slot van rekening toch nooit. Dus wat maakt het uit dat deze ruimte vochtig en klam is? U ziet er niets van. Of toch..?

Hoewel het misschien niet altijd zichtbaar is, kan vocht in de kruipruimte leiden tot een reeks problemen die zich door het hele huis kunnen verspreiden.

Stankoverlast na isolatie met schelpen

Een van de eerste tekenen van vochtproblemen in de kruipruimte is vaak een onaangename en muffe geur. Dit wordt veroorzaakt door de groei van schimmels en bacteriën die gedijen in een vochtige omgeving. Deze geur kan zich door het huis verspreiden, wat leidt tot een onprettige leefomgeving en zelfs ademhalingsproblemen kan veroorzaken bij gevoelige individuen. Een slechte luchtkwaliteit kan de gezondheid van de bewoners negatief beïnvloeden.

Schimmels en gezondheidsrisico’s door vocht in de kruipruimte

Vochtige omstandigheden zijn ideaal voor schimmelgroei, en de kruipruimte biedt vaak het perfecte broeinest voor verschillende soorten schimmels. Deze schimmels kunnen niet alleen schade aanrichten aan houten structuren en oppervlakken, maar de sporen kunnen zich ook via luchtcirculatie door het hele huis verspreiden. Inademing van schimmelsporen kan leiden tot allergische reacties, luchtwegproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Isoleren met schelpen kan leiden tot aantasting van gevelmuren

Zoals gezegd leidt het isoleren met schelpen vaak tot vochtophoping in de kruipruimte. En dit vocht in de kruipruimte kan vervolgens opstijgen via de gevelmuren van uw huis. Dit kan leiden tot vochtschade en aantasting van de constructie van uw woning. Het vocht kan de materialen aantasten en verzwakken, wat op zijn beurt de structurele integriteit van uw huis kan bedreigen. Het kan ook leiden tot lelijke vlekken, afbladderende verf en andere cosmetische problemen aan de buitenkant van het gebouw.

Ongediertes tussen de schelpen

Nee, de ongediertes worden niet meegeleverd met de schelpisolatie. Maar zodra de schelpen vochtig worden en een voedingsbodem vormen voor schimmels en zwammen, weten ongedierte ze snel te vinden. Vochtige kruipruimtes zijn een aantrekkelijke omgeving voor ongedierte zoals pissebedden, zilvervisjes, kakkerlakken en muizen. Deze beestjes gedijen in vochtige, donkere ruimtes en kunnen zich via scheuren, kieren en openingen in uw huis nestelen. Ze kunnen zich vanuit de kruipruimte eenvoudig door uw hele huis verspreiden, wat resulteert in een onaangename en onhygiënische leefomgeving.

Kruipruimte ventilatie specialist lost uw vochtprobleem op

Heeft u last van stankoverlast of ongediertes in huis? Ziet u zwarte schimmel in de bovenhoeken van uw woonruimtes? Dan is de kans groot dat u een vochtprobleem heeft in uw kruipruimte. Iets wat kan zijn ontstaan door verkeerd isolatiemateriaal, maar ook door een fout in het aanbrengen van kruipruimte ventilatie.

Heeft u het vermoeden dat u een vochtprobleem heeft in uw kruipruimte? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Kruipruimte ventilatie specialist komt graag bij uw op locatie om de situatie te inspecteren. Naar aanleiding van de staat van uw kruipruimte brengen wij een eerlijk advies uit om het vochtprobleem snel én blijvend op te lossen.

Door de ruimte goed te isoleren én ventileren krijgt condensvorming geen schijn van kans en voorkomt u een hoop ellende.