• kruipkelder verluchten voorkomt betonrot, schimmels, vocht en ongedierte

Het belang van kruipkelder verluchting

Een kruipkelder verluchten is van groot belang voor gezond leefklimaat in huis. Kruipkelders treffen we vaak aan onder huizen met een traditionele bouwstijl. Met name huizen gebouwd voor 1980. De kruipkelder geeft toegang tot nutsvoorzieningen onder het huis. Hierbij kunt u denken aan elektrische leidingen, water- en gasleidingen en de riolering. Door de kruipkelder heeft u gemakkelijk toegang tot deze voorzieningen op het moment van reparaties of onderhoud.

De kruipkelder is echter vaak een vochtige omgeving door stilstaande lucht en optrekkend vocht uit de bodem. Hierdoor ontstaat condensvorming en deze slaat uit op uw leidingen met als gevolg corrosie. Corrosie is het proces waarbij metalen, zoals leidingen, reageren op hun omgeving. Denk hierbij aan vocht, zuren en of gassen uit de bodem. Met als gevolg schade aan leidingwerk en mogelijk ook de structuur van uw huis.

De grootste boosdoeners die aan corrosie bijdragen zijn:

  • Vocht: Een hoge luchtvochtigheid in uw kruipkelder kan dit proces versnellen. Zeker als er condensvorming op de leidingen aanwezig is.
  • Vocht uit de bodem: Optrekkend vocht uit de bodem, een hoge grondwaterstand of een natte kruipkelder als gevolg van hevige regenval kan extra vocht binnen brengen waardoor het proces versnelt.
  • Verkeerde materialen: In oudere woningen zien we vaak terug dat verkeerde of ongeschikte materialen zijn gebruikt waardoor de kans op corrosie wordt vergroot.

Veelvoorkomende kruipkelder problemen

Naast corrosie zien we vaak onderstaande problemen in de kruipkelder terug. Naast materiële schade kunnen deze problemen ook gezondheidsklachten veroorzaken. We zetten de veelvoorkomende problemen kort voor u op een rij.

  1. Vocht en schimmels: Vocht maakt het mogelijk dat schimmels grip krijgen op uw kruipkelder en de muren in huis. Deze schimmels, zoals bijvoorbeeld meeldauw, kunnen allergieën en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken als u gevoelig bent voor schimmels.
  2. Onaangename geuren: Muffe geuren door stilstaand water of schimmels zijn aan de orde van de dag bij een vochtige kruipkelder. Met vlagen na een hoge waterstand of mogelijk continu. Een teken van problemen in de kruipkelder die u liefst zo snel mogelijk wilt verhelpen.
  3. Ongedierte: Een vochtige kruipkelder is een ideale habitat voor ongedierte, donker en vochtig. Waar kakkerlakken, zilvervisjes, pissebedden, duizendpoten en meer zich vermenigvuldigen en zo ook uw woning in kunnen komen.
  4. Houtrot: Een vochtige kruipkelder kan er ook voor zorgen dat er houtrot optreedt en zo schade ontstaat aan de structuur van uw huis.
  5. Hogere energierekening: Het resultaat van een slechte verluchting en isolatie van uw kruipkelder kan ervoor zorgen dat u een hogere energierekening heeft. Het is namelijk veel lastiger uw huis te verwarmen met een koude en natte kruipkelder.

Kruipkelder verluchten

Om de veelvoorkomende problemen in uw kruipkelder aan te pakken is goede verluchting een vereiste. Een kruipkelder verluchten vraag om specifieke kennis. Er dient namelijk een luchtstroom op gang gebracht te worden waardoor uw kruipkelder zal drogen.

Compartimenten kruipkelder

Een kruipkelder is vaak onderverdeeld in verschillende compartimenten die door middel van een kleine doorgang met elkaar zijn verbonden. Deze compartimentering bepaalt mede de luchtcirculatie bij het aanbrengen van verluchtingsgaten in de muren. De posities en hoeveelheid verluchtingsgaten zijn bepalend voor een juiste luchtstroom met luchtcirculatie. Voor het aanbrengen van deze ventilatie-openingen wordt vaak gebruik gemaakt van twee soorten ventilatie toepassingen.

  1. Renovatie roosters
    Hierbij worden schuine gaten geboord door de buiten en binnenmuur onder een bepaalde hoek. Buiten net boven en maaiveld, uitkomend in de kruipkelder. In deze gaten worden vervolgens buizen geplaatst om dichtslippen van de verluchting te voorkomen. Aan de buitenzijden op de buitenmuur wordt een gevelrooster geplaatst om ongedierte buiten te houden.
  2. Koekoek ventilatie kokers
    Een andere toepassing is een koekoek ventilatie koker, deze kokers kunnen geplaatst worden op plaatsen waar geen gevel aanwezig is. Bijvoorbeeld bij een glaspui.

Kruipkelderisolatie en -ventilatie

Heeft u last van vocht in uw kruipkelder of heeft u last van schimmels en ongedierte in huis en is er een kruipkelder aanwezig? Overweeg dan een kruipkelder inspectie. Deze inspectie kan u een goed beeld geen over wat er zich onder uw huis afspeelt en welke impact dit heeft op uw leefklimaat.

Ons advies is een totaalaanpak in isolatie en ventilatie. Waarbij het belangrijk is om er eerst voor te zorgen dat uw kruipruimte kan drogen door het aanbrengen van de juiste verluchting, ventilatie.

Het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in de kruipkelder vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij beschikken over jarenlange ervaring in het ventileren/verluchten van kruipkelders en kunnen u indien gewenst in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van de ruimte. Het ventileren van kruipkelders is voor ons een specialisatie en we proberen dit niet eenvoudigweg als een extra dienst aan te bieden, zoals sommige concurrenten wel doen. Onze aanpak gaat verder dan anderen.  We zorgen ervoor dat het probleem niet alleen wordt verholpen, maar ook in de toekomst opgelost blijft!

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.