Bouwkundige keuring; wel of niet nodig?

Na weken lang rondsnuffelen op Funda heeft u dan eindelijk uw droomwoning gevonden. Voldoende ruimte, leuke jaren 30 uitstraling…alle wensen kunnen worden afgevinkt. Ideaal! Bij het kopen van een woning komt veel emotie kijken. Pas op dat u daarbij niet in een valkuil stapt en let goed op de bouwkundige staat van het pand. Wat daarbij vaak vergeten wordt is de kruipruimte. Een woning kan, kijkende naar de buitengevels en de kozijnen, in prima bouwkundige staat verkeren. Als er echter op dat moment al wel een sluimerend vochtprobleem aanwezig is in de kruipruimte, zit u gegarandeerd op een gegeven moment met forse problemen. Doordat de gevolgen van een vochtprobleem in de kruipruimte mogelijk nog niet duidelijk zichtbaar zijn tijdens een bezichtiging is die iets waar gemakkelijk overheen gekeken kan worden. Een bouwkundige keuring, met extra aandacht voor de kruipruimte is daarom zeker aan te raden.

Waar kunt u tijdens een huisbezichtiging op letten?

Problemen in de kruipruimte zijn niet altijd direct zichtbaar. Dit heeft te maken met hoe lang het probleem al aanwezig is. Een vochtprobleem in de kruipruimte ontstaat door gebrek aan luchtcirculatie. De lucht om de hete leidingen die door de kruipruimte lopen gaan hierdoor condenseren. In het begin zorgt dit “slechts” voor een vochtige ruimte. Op langere termijn vormt deze condens echter een flinke laag water in de kruipruimte. Met alle gevolgen van dien.

Zilvervisjes in kruipruimte

Hier zijn een aantal zaken waar u tijdens een huisbezichtiging alert op kan zijn:

  • Hangt er een muffe, zoetige stank in huis?
  • Ziet u pissebedden of zilvervisjes in de woning?
  • Ziet u zwarte schimmel op de wanden of het plafond van de woning?

Dit zijn enkele tekenen die met het blote oog vast te stellen zijn en u een indicatie geven dat er mogelijk een vochtprobleem aanwezig is in de kruipruimte.

Woning gekocht met vocht in de kruipruimte

Heeft u een woning gekocht met een sluimerend vochtprobleem in de kruipruimte? Dan kan dit vergaande gevolgen hebben.

Vocht in de kruipruimte creëert een ideaal klimaat voor schimmels en zwammen. Deze ontstaan in eerste instantie in de kruipruimte zelf, maar trekken in de loop der tijd door naar boven. Vocht trekt in de gevelmuren van het pand waardoor, wanneer het vochtprobleem niet wordt opgelost, schimmels en zwammen de ruimte krijgen zich door de hele woning te verspreiden. Met name de hoeken in badkamers en slaapkamers zijn populaire plekken voor schimmels.

Stank in de woning

Naast het feit dat deze schimmels uw woning er niet aantrekkelijker uit laten zien, brengt het ook een erg vervelende geur met zich mee. Zoals u zich kan voorstellen wordt de stank overlast groter naarmate de schimmels en zwammen zich vermenigvuldigen.

Het ene probleem trekt het andere aan

Zwammen vormen op hun beurt dan weer een feestmaal voor ongediertes. Denk aan pissebedden, ratten en zilvervisjes. Zo ontstaat dus een domino-effect; een vochtprobleem wordt een schimmel probleem en dit zorgt dan weer voor een ongedierte probleem.

Bouwkundige staat verslechterd door vocht

Als klap op de vuurpijl kan vocht in de kruipruimte de bouwkundige staat van de houten balken in de fundering aantasten én zorgen voor betonrot. Problemen die in eerste instantie eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden met goede kruipruimte ventilatie, maar die erg kostbaar zijn om op te lossen.

Waar wordt op gelet tijdens een bouwkundige keuring?

Tijdens een bouwkundige keuring neemt een ervaren inspecteur de tijd om de algehele bouwkundige staat van de woning te beoordelen. Er wordt gelet op verschillende aspecten, zoals de fundering, het metselwerk, de dakconstructie, de kozijnen, de installaties en ook de kruipruimte.

bouwkundige keuring kan problemen in kruipruimte detecteren

Inspectie van de kruipruimte bij bouwkundige keuring

Bij de inspectie van de kruipruimte zal de bouwkundige keurmeester vaak toegang krijgen via een luik of een specifieke opening. In de kruipruimte zal hij/zij de conditie van de vloer, de fundering en de leidingen controleren. Er wordt gekeken naar mogelijke scheuren of verzakkingen in de fundering, de aanwezigheid van vocht, schimmels of ongedierte, en de staat van eventueel aanwezige leidingen, zoals riolering en waterleidingen.

Inspectie door Kruipruimte Ventilatie Specialist

Kruipruimte Ventilatie Specialist verricht zelf altijd een grondige inspectie voordat we aan een project beginnen. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de staat van de kruipruimte en de bron van de problemen. Alleen op die manier kunnen wij u een eerlijk advies geven. Dankzij een grondige voorbereiding en deskundige uitvoering zorgen dat het vochtprobleem wordt verholpen en wegblijft. Hiervoor gebruiken we vaak ook een warmtebeeldcamera, waarmee we zelfs haarscheurtjes in de wanden inzichtelijk maken.

Valt kruipruimte probleem onder ‘verborgen gebreken’?

Heeft u de woning al gekocht op het moment dat u zich bewust wordt van het probleem in de kruipruimte? Problemen in de kruipruimte vallen soms, maar niet altijd, onder de noemer ‘ verborgen gebreken’. Dit komt omdat de term ‘verborgen gebreken’ in de juridische context specifiek verwijst naar gebreken die niet waarneembaar waren op het moment van de verkoop, maar wel aanwezig waren op dat moment. Met andere woorden, het gaat om gebreken die niet zichtbaar waren bij een normale inspectie.

Kruipruimte probleem gedetecteerd tijdens bouwkundige keuring

Als tijdens de bouwkundige keuring wel aandacht wordt besteed aan de kruipruimte en eventuele vochtproblemen worden ontdekt, dan wordt het probleem niet beschouwd als een verborgen gebrek. De koper heeft dan namelijk de kans gehad om het gebrek te ontdekken en er rekening mee te houden bij de beslissing om de woning te kopen. In dit geval kunt u dus met de verkopende partij af spreken dat het bod alleen geldig is wanneer dit probleem vakkundig wordt verholpen. Ook kan u ervoor kiezen dit kruipruimte probleem te gebruiken als een middel om te onderhandelen over de aankoopprijs. Het voordeel daarvan is dat u zelf invloed heeft op het bedrijf dat het probleem komt oplossen zodat niet per definitie puur voor de meest voordelige oplossing wordt gekozen. Er zijn bedrijven actief in de markt dit het probleem tijdelijk verhelpen, maar u op lange termijn alsnog met de problemen opzadelen. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies over uw situatie.

Kruipruimte probleem niet gedetecteerd tijdens bouwkundige keuring

Echter, als de vochtproblemen in de kruipruimte niet tijdens de bouwkundige keuring aan het licht komen, en deze pas later na de aankoop worden ontdekt, dan kan het wel als een verborgen gebrek worden beschouwd. In dat geval had de koper het probleem niet kunnen waarnemen bij een normale inspectie en is het gebrek pas later aan het licht gekomen.

De juridische definitie en interpretatie van ‘verborgen gebreken’ kunnen verschillen per land en regio, en hangt ook af van het specifieke koopcontract en de lokale wetgeving. Bij het vermoeden van verborgen gebreken is het verstandig om juridisch advies in te winnen om de specifieke situatie en rechten van de betrokken partijen te begrijpen.

In ieder geval raden we het zeker aan een grondige bouwkundige keuring te laten verrichten voordat u tot aankoop van de woning over gaat.

Kruipruimte ventilatie specialist gebruikt warmte camera om een grondige kruipruimte inspectie te verrichten

Probleem in kruipruimte op laten lossen?

Is er sprake van een probleem in de kruipruimte? Kruipruimte Ventilatie Specialist komt u graag helpen. We raden u sterk aan kruipruimte ventilatie niet zelf op te pakken. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurd brengt u schade aan, aan de bouwkundige staat van uw woning waarna u dus nog geen steek verder bent.

Het voorkomen en oplossen van problemen in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.