Technieken om vocht te verdrijven uit de kruipruimte
Ophopend vocht is vrijwel nooit een goed teken, dus ook in de kruipruimte zitten we niet te wachten op overtollig vocht. Teveel vocht in de kruipruimte kan nare gevolgen hebben voor uw wooncomfort, doordat het vocht problemen kan veroorzaken die doortrekken naar uw woongedeelte. Het is dus noodzakelijk dat het overtollige vocht in de kruipruimte verdreven wordt, zodat er een gezond klimaat ontstaat met een optimale luchtcirculatie. Een droge en goed geventileerde kruipruimte is essentieel voor de gezondheid van uw woning en u zelf. Daarom bespreken we hieronder verschillende technieken om vocht te verdrijven uit uw kruipruimte.
Bodemfolie
Er zijn verschillende soorten vocht in de kruipruimte. Zo hebben we water in de vloeibare vorm dat voor problemen zorgt in de kruipruimte en het vocht dat als het ware als een soort damp blijft hangen in de kruipruimte. Een manier om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld stijgend grondwater in de kruipruimte geen kans krijgt om schade aan te richten, kunnen we bodemfolie op de bodem leggen. Met deze bodemfolie zorgen we er niet voor dat grondwater niet in de kruipruimte kan komen, maar wel dat het gecontroleerd blijft onder de folie en zo gefaseerd weer terug de bodem in kan lopen.
Om te zorgen dat de folie mee kan bewegen met de fluctuerende hoogtes van het grondwater, leggen we de bodemfolie losjes over de bodem van de kruipruimte. Op deze manier blijft het als het ware als een laag op het stijgende grondwater liggen, zodat het water niet tegen de onderkant van de vloer kan komen te staan en voor nare gevolgen kan zorgen. Het is dus de bedoeling dat het grondwater ook nergens doorheen kan komen om vervolgens op de bodemfolie te gaan liggen. Dit elimineren wij door de folie machinaal aan de wanden van de kruipruimte te bevestigen.
Drainageoplossingen
Af en toe is wateroverlast in de kruipruimte niet te voorkomen, zeker niet in periodes met heftige regenval zoals we deze steeds vaker tegenkomen. Om ervoor te zorgen dat het overtollige water niet blijft staan in de kruipruimte, kunnen er drainageoplossingen worden aangelegd om het water te verwijderen, tijdelijk of permanent.
Dompelpomp
Een tijdelijke oplossing is het installeren van een dompelpomp. In gevallen van ernstige wateroverlast kan deze pomp worden geïnstalleerd om water actief uit de kruipruimte te pompen en het vocht te verdrijven. Deze pompen worden in een soort put geplaatst waar het water naartoe stroomt. De pomp pompt dan automatisch het water weg wanneer het een bepaald niveau bereikt. Een effectieve oplossing om snel water en vocht te verdrijven bij overlast, maar geen garantie dat het niet opnieuw gebeurt. Hiervoor zijn andere drainage oplossingen meer geschikt.
Permanente drainagesystemen
Het is ook mogelijk om permanente drainagesystemen aan te leggen om water en vocht te verdrijven uit de kruipruimte. Deze systemen zijn ondergronds en worden in de meeste gevallen geïnstalleerd rond de fundering van uw huis. Vaak bestaan deze systemen uit een combinatie van geperforeerde buizen en grind om het water te verzamelen en af te voeren.
Ventilatiesystemen
Goed, met oplossingen zoals bodemfolie of drainagesystemen zorgt u ervoor dat (plotselinge) wateroverlast zo min mogelijk schade aan kan richten in uw kruipruimte. Het ophopende vocht wordt hier echter niet mee verdreven en kan dus nog steeds voor nare gevolgen zorgen in uw woning en voor uw gezondheid. Om ophopende vocht te verdrijven zijn er andere maatregelen nodig die u moet treffen. Er moeten ventilatiesystemen worden aangelegd, zodat het ophopend vocht verdreven kan worden doordat het een weg naar buiten kan vinden. We maken hierin onderscheid tussen mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie.
Mechanische ventilatie
Bij mechanische kruipruimte ventilatie worden er ventilatoren gebruikt om het vocht te verdrijven uit de kruipruimte. Daarnaast worden er kanalen gecreëerd die de oude lucht verdrijven uit de kruipruimte en tegelijkertijd de verse lucht de kruipruimte binnen laten komen. Een effectieve oplossing om vocht te verdrijven uit de kruipruimte. Er kleven echter een aantal nadelen aan deze manier van ventileren, zeker ten opzichte van natuurlijke ventilatie door middel van het boren van gaten.
Allereerst is mechanische ventilatie een stuk hoger in aanschafkosten dan natuurlijk ventilatie. Hierbij komen ook nog extra kosten voor de installatie van het systeem. Het systeem moet namelijk aangesloten worden op het elektriciteitsnetwerk en dat kan een uitdagen vormen, zeker in een moeilijk bereikbare kruipruimte. Daarnaast verhogen ook de kosten van uw energierekening met deze manier van vocht verdrijven, omdat het systeem continu energie verbruikt om te draaien. Bovendien is het systeem, zoals vrijwel alles wat op elektriciteit draait, storingsgevoelig. Dit vraagt vervolgens om vakkundig installatie en kan al snel hoog oplopen in de kosten.
Daarnaast is mechanische ventilatie een systeem dat regelmatig onderhoud vereist. De filter, luchtkanalen en ventilatoren moeten met enige regelmaat gereinigd worden. Dit kunt u zelf doen, maar het vraagt wel enige kennis. Het is een precies en enigszins tijdrovende klus om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt, zodat het systeem effectief het vocht uit de kruipruimte kan verdrijven.
Natuurlijke ventilatie
Bij Kruipruimte Ventilatie Specialist kiezen wij altijd voor natuurlijke ventilatie om vocht te verdrijven uit de kruipruimte. Simpelweg omdat we hiermee bovenstaande nadelen direct elimineren en omdat mechanische ventilatie in de meeste gevallen helemaal niet nodig is.Voor het aanleggen van deze ventilatie werken we met renovatieroosters, of een koekoekrooster wanneer de standaard renovatieroosters niet mogelijk zijn. We boren gaten door de buiten- en binnenmuur van de kruipruimte en creëren op die manier een opening waar het vocht zich een weg naar buiten kan banen. In deze gaten plaatsen we een ventilatiekoker en die dekken we af met een ventilatierooster. Natuurlijke ventilatie om vocht te verdrijven uit de kruipruimte heeft geen elektriciteit nodig, is niet gevoelig voor storingen en vraagt relatief weinig onderhoud. Het is echter wel van groot belang dat deze ventilatiegaten op de juiste manier én locatie worden geboord.
Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?
Het lijkt misschien simpel; een paar gaten boren in de kruipruimte om op deze manier het ophopende vocht uit de ruimte te verdrijven. Houd er echter rekening mee dat het gaat om het boren van gaten door de binnen- en buitenmuur van uw woning. Wanneer dit niet goed gebeurt, brengt u misschien wel meer schade aan dan dat het problemen oplost. De constructie van de woning kan worden aangetast of de omstandigheden voor nare gasten zoals schimmel of ongedierte worden juist alleen maar verbeterd.
Het verdrijven van vocht uit de kruipruimte is een specialistische taak, die u gewoon beter aan een vakman kunt overlaten. Deze werkzaamheden vragen om deskundigheid en ervaring. Bij Kruipruimte Ventilatie Specialist hebben wij jarenlange ervaring in het verdrijven van vocht uit kruipruimtes door middel van het boren van ventilatiegaten.
Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.