Waarom ligt er zand op de bodem van de kruipruimte

Waarom ligt er zand op de bodem van de kruipruimte?

Veel mensen hebben waarschijnlijk de kruipruimte onder hun woning nog nooit gezien, laat staan dat ze weten wat er op de bodem ligt. Op de bodem van de kruipruimte ligt in de meeste gevallen zand. Dit is niet enkel omdat er zo diep gegraven is dat de grond automatisch bestaat uit zand. Zand heeft namelijk een aantal bijzondere eigenschappen die goed van pas kunnen komen in de kruipruimte. In dit artikel vertellen we u meer over de eigenschappen van zand en waarom zand juist zo geschikt is om te gebruiken op de bodem van de kruipruimte.

Zand in kruipruimte voor vochtbeheersing

Zand in de kruipruimte wordt voornamelijk gebruikt om het vochtgehalte in de kruipruimte onder controle te houden. Eigenlijk werkt zand op de bodem van de kruipruimte als een onderdeel van een systeem om water af te voeren in de kruipruimte. Vooral in gebieden met een hoog grondwaterpeil of tijdens periodes van extreme regenval kan het grondwater in de kruipruimte voor problemen zorgen.

Door een laag zand op de bodem van de kruipruimte te plaatsen, kan het zand helpen bij het opvangen en afvoeren van overtollig grondwater. Het zand fungeert hier dus eigenlijk als het ware als een drainagemiddel, waardoor water gefaseerd weg kan sijpelen en voorkomt dat het grondwater tegen de bovenkant van de kruipruimte komt te staan. Als grondwater te hoog staat in de kruipruimte zorgt het voor veel nare problemen zoals een ongezonde leefomgeving door schimmels en ongedierte. Het mechanisch plaatsen van een bodemfolie voorkomt deze problemen. Iets waar De Kruipruimte Ventilatie Specialist u mee kan helpen.

Wit zand in kruipruimte biedt stabiliteit

Sommige gebieden worden gekenmerkt door grondsoorten die van nature niet erg stabiel zijn, zoals klei of veen. In dergelijke gevallen kan het toevoegen van zand aan de kruipruimte helpen om de stabiliteit te verbeteren. Het zand verdeelt het gewicht gelijkmatiger, waardoor de bodem niet onder grote druk komt te staan en daardoor verschuift of verzakt. Wanneer de bodem verzakt, ontstaat er namelijk niet alleen een groot risico voor de bodem zelf maar ook voor de fundering en de woning die er staat.

Zand ter bescherming van leidingen en kabels in kruipruimte

Een andere reden waarom u zand in de kruipruimte vindt is de bescherming van leidingen en kabels. Er lopen veel leidingen en kabels door de kruipruimte. Ondanks dat leidingen en kabels normaal gesproken veilig in de kruipruimte liggen, kunnen ze in sommige gevallen toch beschadigd raken door direct contact met de ondergrond. Door een laag zand over deze leidingen en kabels te leggen, worden ze beschermd tegen fysieke schade en corrosie, waardoor de kans op storingen of lekkages wordt verminderd.

Zand maakt onderhoud in kruipruimte gemakkelijker

De kruipruimte is over het algemeen een donkere, benauwde plaats waar u niet makkelijk bij kunt komen. Zeker niet met groot materiaal om de kruipruimte eens grondig te onderhouden. Zand als bodem van de kruipruimte vergt weinig onderhoud en hoeft niet vaak vervangen te worden. Wanneer werkzaamheden zoals inspecties, reparaties of het aanbrengen van isolatie nodig zijn in de kruipruimte, biedt een egale ondergrond van zand gemak bij het uitvoeren van deze taken.

Vochtig zand in de kruipruimte?

In sommige gevallen kan het zand op de bodem het vocht in de kruipruimte niet meer voldoende afvoeren, zoals na een langere periode van heftige regenval. Er komt dan een laag water te staan in de kruipruimte, waardoor er problemen kunnen ontstaan in de kruipruimte en uiteindelijk ook in de woning. Er is een goede manier om ervoor te zorgen dat het hoge grondwater in de kruipruimte niet voor problemen gaat zorgen. Het antwoord op dit probleem is het aanbrengen van bodemfolie in de kruipruimte.

De bodemfolie wordt over de bodem van de kruipruimte gelegd en vervolgens machinaal bevestigd aan de wanden van de kruipruimte. De folie wordt losjes over de bodem gespannen, zodat het mee kan bewegen wanneer het grondwater in de kruipruimte gaat stijgen. De bodemfolie zorgt ervoor dat het water niet tegen de bovenkant van de kruipruimte kan komen en geeft het zand de tijd om het overtollige water gefaseerd af te voeren.

Ventileren voor een droge kruipruimte

Hoewel het aanbrengen van bodemfolie ervoor zorgt dat het omhoog komende grondwater geen kans krijgt in de kruipruimte, is het daarnaast belangrijk om ervoor te zorgen dat het vochtgehalte in de kruipruimte zo laag mogelijk blijft. Om een goede luchtcirculatie te creëren in de kruipruimte is het noodzakelijk dat er voldoende ventilatie aanwezig is. Dit kan door middel van het boren van ventilatiegaten in de muur, op strategische plekken. Zodoende wordt als het ware een continue tocht in de kruipruimte gerealiseerd. Dit zorgt ervoor dat het vocht een weg naar buiten kan vinden en er frisse lucht de kruipruimte binnenkomt.

Het aanbrengen van kruipruimte ventilatiegaten wordt gedaan met behulp van een speciale boor. Deze boor boort gaten door de buiten- en binnenmuur waar vervolgens kokers in gedaan worden. Deze kokers worden weer afgedekt met een rooster, om te voorkomen dat bijvoorbeeld ongedierte of vuil via de gaten de kruipruimte in kan komen.

Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren en voorzien van bodemfolie?

Het aanbrengen van bodemfolie en het ventileren van de kruipruimte is een klus die de nodige kennis en expertise vereist. Het lijkt misschien simpel; een folie over de bodem spannen en daarna wat gaten door de muren boren. Vergis u echter niet, want het verkeerd uitvoeren van deze werkzaamheden kan de kans op schade en problemen juist alleen maar groter maken. Ook al bent u nog zo handig, soms kunt u dingen toch echt beter aan een expert overlaten.

Zoals we al zeiden, vergt het aanbrengen van bodemfolie en ventilatie in de kruipruimte de nodige kennis en expertise. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en het aanbrengen van bodemfolie. Indien gewenst kunnen we u ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Wij proberen het ventileren van de kruipruimte niet als nevendienst mee te verkopen, maar hebben ons hier echt in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen ervoor dat het probleem niet enkel verholpen wordt, maar ook weg blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.