Ratten in de kruipruimte

Heeft u ooit gemerkt dat er onverklaarbare geluiden uit uw kruipruimte komen? Misschien heeft u wat onaangename geuren opgemerkt die uit de vloer lijken te komen. Dit kunnen tekenen zijn dat er ratten in uw kruipruimte zijn beland. Het is een ongemakkelijke gedachte, maar het is belangrijk om dit probleem serieus te nemen en actie te ondernemen om het aan te pakken.

Kruipruimte is de perfecte schuilplaats voor de rat

Ratten zijn opportunistische wezens die altijd op zoek zijn naar een comfortabele schuilplaats waar ze voedsel en water kunnen vinden. Kruipruimtes bieden vaak de perfecte omstandigheden voor ratten om zich te nestelen.

Meestal zijn kruipruimtes donker, vochtig en bieden ze een goede beschutting tegen roofdieren en ongunstige weersomstandigheden. Kruipruimtes zijn vaak toegankelijk via kleine openingen in de fundering of andere structurele zwakke punten, waardoor het voor ratten gemakkelijk is om binnen te komen. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat vochtproblemen in de kruipruimte een belangrijke rol spelen bij het aantrekken van ratten.

Vocht in de kruipruimte trekt ratten aan

Vocht in de kruipruimte is niet alleen ongemakkelijk voor jou als bewoner. Het vormt ook een aantrekkelijke omgeving voor allerlei ongewenste gasten, waaronder ratten. Dit vocht kan resulteren in schimmelgroei en de aanwezigheid van insecten zoals pissebedden, die op hun beurt dienen als voedselbron voor ratten. Deze knaagdieren zijn berucht vanwege hun weinig kieskeurige dieet en zullen graag hun buik vullen met alles wat ze kunnen vinden in de kruipruimte.

De risico’s van ratten in de kruipruimte

Het hebben van ratten in je kruipruimte is niet alleen vervelend, maar brengt ook serieuze risico’s met zich mee. Om te beginnen kunnen ratten flinke schade veroorzaken aan de isolatie en bekabeling onder je huis. Dit kan leiden tot problemen met de energie-efficiëntie en zelfs brandgevaar veroorzaken. Bovendien vormen ratten een gezondheidsrisico doordat ze ziekteverwekkers kunnen dragen zoals salmonella, leptospirose en hantavirus. Deze ziektes kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor u en uw gezin als u in contact komt met besmette oppervlakken of uitwerpselen van de ratten. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen ratten zich ook nog eens razendsnel voortplanten. Een kleine rattenplaag kan binnen de kortste keren uitgroeien tot een serieuze overlast als er niet snel actie wordt ondernomen.

Het bestrijden van ratten in de kruipruimte

Het voorkomen van een rattenplaag begint met het nemen van preventieve maatregelen om te voorkomen dat ratten je kruipruimte binnenkomen. Zorg ervoor dat alle openingen naar de kruipruimte goed zijn afgedicht en dat er geen toegangspunten zijn waarlangs ratten kunnen binnendringen. Het is ook belangrijk om de kruipruimte schoon te houden en eventuele voedsel- of waterbronnen te verwijderen die ratten zouden kunnen aantrekken. Hier komt het aanbrengen van bodemfolie en kruipruimte ventilatie in beeld, gezien vocht in de kruipruimte over het algemeen de achterliggende trigger voor de rattenplaag is.

Kruipruimte Ventilatie Specialist pakt rattenprobleem bij de bron aan

Kruipruimte Ventilatie Specialist staat klaar om uw problemen in de kruipruimte aan te pakken. Wij bieden niet alleen oplossingen voor het verwijderen van overtollig water, maar kunnen ook bodemfolie en kruipruimte ventilatiesystemen installeren om de luchtcirculatie in uw kruipruimte te verbeteren. Bovendien zijn we gespecialiseerd in het aanbrengen van TonZon vloerisolatie, waarmee u direct kunt besparen op uw energiekosten. Let op: hoewel wij expertise bieden in het optimaliseren van de kruipruimte, is het verwijderen van ratten een taak voor een professionele ongediertebestrijder. Nadat deze de ratten heeft verwijderd, is het belangrijk om ons te contacteren. Zonder verdere actie om het klimaat in uw kruipruimte te verbeteren, is de kans namelijk groot dat de ratten snel weer terugkeren.

Zo zorgen wij dat u geen rattenplaag meer in uw kruipruimte heeft

Kruipruimte Ventilatie Specialist komt voorafgaand altijd eerst de kruipruimte in kwestie inspecteren. Hierbij bekijken we niet alleen de staat van de kruipruimte. Om te zorgen dat kruipruimte ventilatie optimaal werkt moet een continue luchtstroom worden gerealiseerd. Dit bereik je alleen door het juiste aantal ventilatiegaten aan te brengen, op de juiste locaties. De plek waar het ventilatierooster aangebracht moet worden verschilt steeds. Kruipruimtes zijn in Nederland bij ieder huis weer net even anders opgebouwd. Ze bestaan altijd uit compartimenten. De hoeveelheid compartimenten, de formaten en de manier waarop ze aan elkaar gelinkt zijn wisselt echter.

Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring zien wij tijdens onze inspectie precies wat nodig is om uw vochtprobleem in de kruipruimte te verhelpen. Ook bekijken we tijdens de inspectie direct welk type ventilatiekokers u nodig heeft. Zo gebruiken we bijvoorbeeld koekoeksroosters wanneer een ventilatierooster aangebracht moet worden op de plek waar een schuifpui of raamkozijn zit. Het ventilatierooster wordt uiteraard altijd netjes afgesloten met een rooster. Dit zorgt ervoor dat de buitenzijde van uw gevel er netjes uitziet en dat ongedierte niet via het rooster naar binnen kan kruipen.

Kruipruimte ventilatie en bodemfolie: beste preventie tegen ratten

Om te zorgen dat ook stijgend grondwater nooit voor vochtproblemen zorgt, brengen wij bodemfolie aan in de kruipruimte. Deze bodemfolie wordt mechanisch bevestigt aan de wanden van uw kruipruimte. We zorgen er bewust voor dat de bodemfolie de ruimte heeft om mee te bewegen met het grondwaterpeil. Een strak gespannen bodemfolie zou namelijk scheuren wanneer stijgend grondwater voor druk zorgt, waarna vocht alsnog zijn weg vindt in uw kruipruimte.

Door deze manier van bevestigen blijft grondwater te allen tijden afgesloten van uw kruipruimte. De combinatie van bodemfolie en strategisch geplaatste kruipruimte ventilatie verkleint de kans op ratten in uw woning door een vochtige kruipruimte aanzienlijk.

Ratten in de kruipruimte? Wij lossen de oorzaak op

Heeft u last van ratten in de kruipruimte? Bel eerst een ongediertebestrijder om de ratten te verwijderen. Daarna komen wij bij uw langs om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Zo zorgen we ervoor dat de kruipruimte geen aantrekkelijke leefomgeving meer vormt voor ratten. Meer weten? Neem contact met ons op als u vragen heeft of vraag direct een offerte aan. Wij zijn werkzaam door heel Nederland en helpen u graag.