Zwarte schimmel onder de vloer

“Alstublieft, de sleutel van uw nieuwe woning!”. Vol enthousiasme begint u te klussen en trekt u het oude laminaat eruit. Even schrikken, want er blijkt een hoop zwarte schimmel onder verstopt te zitten. Klinkt herkenbaar? U zult zeker niet de eerste en enige zijn. Waar komt die zwarte schimmel vandaan, wat zijn de risico’s en hoe komt u er weer vanaf? In dit artikel geven we u meer tekst en uitleg.

Waardoor ontstaat zwarte schimmel onder de vloer?

Zwarte schimmel onder de vloer is geen kwestie die licht opgevat moet worden. Het is niet alleen schadelijk voor de structuur van uw huis, maar kan ook serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. De bron van dit schimmel probleem ligt vaak bij vochtproblemen in de kruipruimte. Maar waar komt dat vocht vandaan?

Slechte ventilatie is vaak een boosdoener. Als de kruipruimte onvoldoende geventileerd wordt, kan vocht zich ophopen en een perfecte omgeving creëren voor schimmelgroei. Daarnaast kunnen lekkages in leidingen of een stijgend grondwaterpeil een vochtprobleem creëren. Dit laatste komt vooral voor in gebieden met een hoog grondwaterpeil of bij slechte waterafvoer. Hierbij is het plaatsen van bodemfolie een zeer effectieve oplossing. Later in dit artikel zullen we daar dieper op ingaan.

Vocht trekt vanuit de kruipruimte omhoog

In uw kruipruimte lopen diverse leidingen waar warm water doorheen stroomt. De warmte die van deze leidingen afkomt kan in de koele kruipruimte gemakkelijk voor condensvorming zorgen. Dat klinkt onschuldig. In een kruipruimte kunnen deze kleine condensdruppels zich echter onopgemerkt vermenigvuldigen. U zult niet de eerste zijn die een forse laag stilstaand water in de kruipruimte blijkt te hebben, ontstaan door condensvorming. Om dit tegen te gaan moet er in feite altijd een vorm van tocht aanwezig zijn in de kruipruimte. Dit bereiken we door op de juiste manier kruipruimte ventilatie aan te brengen.

Zo werkt de Kruipruimte Ventilatie Specialist

De Kruipruimte Ventilatie Specialist biedt een uitgebreide aanpak voor het verwijderen van zwarte schimmel onder de vloer, met behulp van een osmose behandeling. Deze behandeling is een effectieve methode om schimmel te verwijderen en de onderliggende oorzaak van vochtproblemen aan te pakken.

Osmose behandeling doodt alle aanwezige schimmels

Het osmose-proces begint met een grondige inspectie van de kruipruimte om de omvang van het schimmelprobleem vast te stellen en de oorzaken van vochtigheid te identificeren. Vervolgens wordt een geavanceerd osmose-systeem ingezet dat gebruikmaakt van speciale reinigingsmiddelen en technologieën om de schimmel effectief te neutraliseren en te verwijderen. Dit gebeurt zonder schadelijke chemicaliën die het milieu of de gezondheid kunnen aantasten.

Na de osmose behandeling wordt de kruipruimte grondig gedroogd om resterend vocht te verwijderen en verdere groei van schimmel te voorkomen. Pas nadat de kruipruimte volledig is gereinigd en gedroogd, gaat de Kruipruimte Ventilatie Specialist verder met het aanbrengen van bodemfolie en kruipruimteventilatie om de vochtproblemen duurzaam aan te pakken en te voorkomen dat schimmel in de toekomst terugkeert.

Kruipruimte ventilatie efficient aanbrengen

Iedere kruipruimte is weer net een beetje anders. De ruimte wordt gevormd door compartimenten. Het aantal compartimenten en de manier waarop deze ruimtes met elkaar verbonden zijn verschilt per woning. Tijdens een kruipruimte inspectie nemen we op hoe uw kruipruimte in elkaar zit. Ook bekijken we de staat van de kruipruimte. Hierbij zetten we vaak ook een warmtebeeldcamera in. Deze kan kleine haarscheurtjes in de gevels van de kruipruimte detecteren, die met het blote oog niet waarneembaar zijn.

Een inspectie is nodig om de gewenste luchtcirculatie te realiseren. Door de ventilatiegaten op de juiste, strategisch gekozen plekken aan te brengen realiseren we de eerder genoemde tocht in de kruipruimte. Afhankelijk van de locatie van de ventilatiegaten kiezen we hierbij voor het aanbrengen van een renovatie koker of een koekoek rooster. Bij een schuifpui kunnen we per slot van rekening niet door de gevel boren.

Schuifpui of uitbouw plaatsen? Vergeet de kruipruimte ventilatie niet!

Overweegt u een uitbouw of wilt u een schuifpui laten plaatsen in uw woning? Voordat u deze laat plaatsen, is het raadzaam om te controleren of er geen ventilatieopeningen in de gevel aanwezig zijn die u gaat verwijderen. Het verwijderen van de gevel kan namelijk ook deze ventilatieopeningen wegnemen. Hierdoor kan de luchtcirculatie in uw kruipruimte worden verstoord, met als mogelijk gevolg dat u te maken krijgt met een ophoping van water in de kruipruimte. Het is dus belangrijk om hierop te letten om problemen te voorkomen.

Wij zorgen dat het vochtprobleem permanent opgelost wordt

Ook bekijken we tijdens deze inspectie of een specialist zoals een ongediertebestrijder ingezet moet worden voordat wij kunnen beginnen met het ventilatieproces en of er eerst water of puin uit de ruimte verwijderd moet worden. Dankzij deze inspectie kunnen wij een gedegen plan op maat maken. Wij willen namelijk zorgen dat uw vochtprobleem niet tijdelijk, maar blijvend verholpen is.

Aanbrengen van bodemfolie

Bij de Kruipruimte Ventilatie Specialist gaan we verder dan anderen. Hoewel het installeren van kruipruimteventilatie condensvorming rondom leidingen kan voorkomen, is dit niet afdoende tegen een stijgend grondwaterpeil na hevige regenval. Om dit probleem aan te pakken, brengen wij bodemfolie aan in de kruipruimte. Deze folie wordt mechanisch bevestigd aan de zijwanden, zodat deze flexibel kan meebewegen met het stijgende grondwater. Dit is belangrijk, omdat strakgespannen folie snel kan scheuren onder de druk van grondwater. Met het aanbrengen van bodemfolie bieden we extra bescherming tegen vochtproblemen in uw kruipruimte.

Zwarte schimmel onder de vloer laten zitten

Nu kunnen we ons best voorstellen dat het verleidelijk is om de zwarte schimmel onder de vloer gewoon te bedekken met een nieuwe vloer en verder te negeren. Het negeren van zwarte schimmel onder de vloer kan echter verschillende risico’s met zich meebrengen:

Gezondheidsproblemen

Zwarte schimmel kan allergische reacties veroorzaken, zoals irritatie van de luchtwegen, hoesten, niezen, en huidirritatie. Bij langdurige blootstelling kunnen ernstigere gezondheidsproblemen ontstaan, vooral bij mensen met allergieën, astma of een verzwakt immuunsysteem.

Structurele schade

Schimmel kan hout en andere materialen aantasten, wat kan leiden tot verzwakking van de vloerconstructie. Dit kan uiteindelijk leiden tot structurele schade en instabiliteit van de vloer.

Verspreiding van schimmel

Als zwarte schimmel onbehandeld blijft, kan deze zich verspreiden naar andere delen van het huis via luchtstromen, ventilatiesystemen of door direct contact. Dit kan resulteren in verdere schade en gezondheidsproblemen.

Verergering van vochtproblemen

Zwarte schimmel gedijt in vochtige omstandigheden. Als de oorzaak van het vochtprobleem niet wordt aangepakt, kan de schimmel blijven groeien en gedijen, waardoor het probleem verergert en mogelijk andere delen van het huis aantast.

Waardevermindering van het huis

De aanwezigheid van zwarte schimmel kan de waarde van een huis verminderen, omdat het kan worden gezien als een teken van structurele problemen en een potentieel gezondheidsrisico voor toekomstige bewoners.

Het negeren van zwarte schimmel onder de vloer kan dus leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, structurele schade aan het huis en waardevermindering van het onroerend goed. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen bij de ontdekking van zwarte schimmel en professionele hulp in te schakelen voor een effectieve behandeling en het aanpakken van de onderliggende oorzaken van vochtproblemen.

Zelf kruipruimte ventilatie en bodemfolie aanbrengen

Het aanbrengen van bodemfolie en het ventileren van de kruipruimte zijn klussen die deskundigheid en ervaring vereisen. Hoewel het op het eerste gezicht eenvoudig lijkt – een folie over de bodem spannen en wat gaten boren door de muren – vergis u niet. Het verkeerd uitvoeren van deze taken kan juist leiden tot meer schade en problemen. Zelfs als u handig bent, is het soms verstandiger om dergelijke werkzaamheden over te laten aan een expert.

Het aanbrengen van bodemfolie en het ventileren van de kruipruimte vergt specifieke kennis en ervaring. Met jarenlange expertise op dit gebied kunnen wij u helpen. Wij zien het ventileren van kruipruimtes niet als een bijzaak, maar als onze specialiteit. We gaan verder dan anderen om ervoor te zorgen dat het probleem niet alleen wordt opgelost, maar ook voorkomen wordt!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist opereert voornamelijk in de regio rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Maar ook buiten deze regio staan wij voor u klaar om problemen met uw kruipruimte aan te pakken.

Neem direct contact met ons op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.