Condens op de ramen? Zo komt u er vanaf!
Condens op de ramen. Het lijkt onschuldig, maar kan voor grote problemen zorgen. Te veel vocht kan voor schimmels in huis zorgen en bovendien tast het vocht mogelijk uw kozijnen aan. Misschien wel nog belangrijker is de oorzaak voor het condensprobleem. Want condensvorming tegen het raam is het symptoom, niet de ziekte. Waar ligt mogelijk de bron voor het probleem? We geven u in dit artikel meer inzicht.
Waardoor ontstaat de condens op de binnenkant van mijn raam?
Condensvorming op de binnenkant van uw ramen ontstaat linksom of rechtsom door een te hoge luchtvochtigheid in huis. We zijn deels zelf verantwoordelijk voor het vochtgehalte in ons huis. Door de douchen en koken komt stoom vrij, waardoor direct condensvorming kan ontstaan. Minder opvallend is het vocht dat we mee naar binnen nemen wanneer het buiten regent en simpelweg door de ademen. Als de warme lucht niet weg kan, door onvoldoende ventilatie, kunnen de micro druppeltjes in de lucht zich aan elkaar gaan hechten. Hierdoor worden het grotere, zichtbare druppels die zich graag aan een koud oppervlak hechten. Zoals de binnenkant van uw raam.
U kunt natuurlijk onmogelijk stoppen met douchen en koken. Laat staan ademen. Dus moet uw huis erop aangepast worden om deze hoeveelheid vocht te kunnen verwerken.
Condensvorming zonder groot vochtprobleem:
Denk op tijd aan ventileren
De meest eenvoudige oplossing. Als de ramen beslaan is dit een teken van onvoldoende luchtstroom. Dat betekent dat u de afzuiging in de keuken of badkamer aan moet zetten of mogelijk even een raam moet openen. Een WTW-unit zorgt voor een goede luchtdoorstroming in huis, zonder dat u hiervoor de ramen hoeft te openen. Dit is met name in de wintermaanden erg aantrekkelijk, want met de huidige stookkosten zit natuurlijk niemand erop te wachten de kou naar binnen te laten.
Nieuwe woningen zijn soms te goed geïsoleerd
Opvallende genoeg hebben nieuwe woningen vaak meer last van condensvorming tegen de ramen dan oudere woningen. Dat maakt oudere woningen nog altijd niet meer aantrekkelijk, gezien de kieren en spleten in de woning de achterliggende reden hiervoor zijn. Met andere woorden; in oudere, minder goed geïsoleerde woningen staat vaak in zekere mate een continue tocht waardoor condens geen kans krijgt. Nieuwe of gerenoveerde woningen zijn echter vaak zo goed geïsoleerd dat zonder aanwezigheid van een WTW-unit er nagenoeg geen luchtdoorstroming in het huis aanwezig is. Een decentraal ventilatiesysteem helpt hierbij om
Condensvorming door groter, onderliggend probleem
Let op, heeft u erg veel last van condensvorming of blijft de condensvorming ook met bovenstaande tips aanwezig? Dan is de kans groot dat er een groter onderliggend probleem aanwezig is in de woning. Het is verstandig een kijkje te nemen in uw kruipruimte, of dit door een professioneel bedrijf te laten doen. De kans is groot dat dit de plek is waar het probleem is ontstaan.
Wanneer uw kruipruimte niet goed is geventileerd en geisoleerd kan vochtophoping ontstaan. Dat vocht kan via de muren de gehele woning doortrekken. De combinatie van isolatie én ventilatie is hierbij cruciaal. Een hoop mensen hebben hun kruipruimte laten isoleren, om de woning duurzamer te maken. Helaas letten de meeste isolatiebedrijven hierbij niet op kruipruimte problemen op de langere termijn. Door geen of de verkeerde ventilatie aan te brengen ontstaat condens. Die condens kan in de loop de tijd een laag water van wel 10 tot 15 cm diep worden. Dit vocht zorgt vervolgens voor schimmels, stank en betonrot. Hierdoor kan de gehele fundering van uw huis worden aangetast.
Heeft u naast condens op de ramen vaak last van pissebedden of zilvervisjes in uw huis? Dan is de kans groot dat u een probleem in uw kruipruimte heeft. Hetzelfde valt te zeggen voor de constante aanwezigheid van een muffe geur in huis.
Hoe wordt het probleem opgelost?
Als u vermoed dat u een vochtprobleem in uw kruipruimte heeft kunt u direct contact met ons opnemen. Wij doen niets anders dan dit soort problemen oplossen en weten daardoor precies waar we op moeten letten. We zorgen ervoor dat het probleem niet alleen snel verholpen is, maar ook dat het probleem permanent weg blijft.
De Kruipruimte Ventilatie Specialist komt altijd eerst langs voor een inspectie van uw specifieke situatie. Op basis van de indeling van uw kruipruimte wordt er een berekening gemaakt hoe uw kruipruimte het beste geventileerd kan worden. Voor het ventileren wordt gebruik gemaakt van renovatie roosters of een koekoek ventilatie kokers. Welke optie het beste is heeft te maken met de bouw van uw pand. Aan de hand van foto’s in combinatie met de indeling kunnen wij vaststellen welke oplossing de beste is voor uw kruipruimte. Geen kruipruimte is hetzelfde; wij leveren maatwerk. Is uw kruipruimte nog niet geïsoleerd? Dan regelen we dat ook voor uw. Hiervoor werken we samen met de betrouwbare partner BROA. Wij regelen alles voor u. U heeft één contactpersoon en alles wordt in één keer voor u afgehandeld.
Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?
Sommige dingen kunt u gewoon echt beter aan een vakman overlaten. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurd brengt u schade aan, aan de bouwkundige staat van uw woning, waarna de problemen een stuk groter zijn dan condens op de ramen.
Het voorkomen en oplossen van vochtophoping in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!
De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.