Hoe komt u bij uw kruipruimte?
De kans is groot dat u, net zo vele andere Nederlanders, uw best doet uw huis zo goed mogelijk te isoleren. Het laten ventileren en isoleren van uw kruipruimte heeft een positief effect op het wooncomfort en uw energierekening. Heeft u zich wel eens afgevraagd of u überhaupt wel een kruipruimte heeft? Of hoe u bij uw kruipruimte kan komen? Wij geven u wat tekst en uitleg.
Heb ik überhaupt een kruipruimte?
In Nederland hebben de meeste woningen een kruipruimte. Ook bij het meerendeel van de nieuwbouwwoningen wordt nog altijd vaak een kruipruimte aangebracht. Eigenlijk best opvallend, want Nederland is daar wel een uitzondering in.
Soms is de kruipruimte toegankelijk via een luik terwijl bij andere huizen de ruimte ontoegankelijk is. Dit maakt dat het voor sommige mensen lastig te achterhalen is of men wel of niet een kruipruimte onder de woning heeft.
Het verschil tussen een toegankelijke en ontoegankelijke kruipruimte zit voornamelijk in de hoogte van de ruimte. Is de ruimte toegankelijk, dan is de ruimte waarschijnlijk ook wat hoger. Dit geeft u als bewoner de ruimte om bij de leidingen onder het huis te komen. Handig, mocht onderhoud of verplaatsing van leidingen nodig zijn. Een ontoegankelijke kruipruimte is meestal slechts 10 tot 15 centimeter hoog. Hier valt dus niet letterlijk onder te kruipen om de leidingen te bekijken. Het nadeel is dat deze hoogte wel nog altijd de ruimte geeft aan vochtproblemen in uw kruipruimte.
Ventilatie en isolatie is zowel in een toegankelijke als in een afgesloten kruipruimte mogelijk. Doordat een afgesloten kruipruimte lastiger te bewerken is, liggen de kosten voor het isoleren en ventileren van een dergelijke kruipruimte wel hoger. De moeite waard dus, om te achterhalen of uw kruipruimte toegankelijk is.
Toegang tot de kruipruimte
Heeft u last van ongedierte zoals pissebedden of zilvervisjes in huis? Hangt een permanente, muffe stank in het huis of heeft u last van zwarte schimmel of condens tegen de ramen? Dan is de kans groot dat u vocht in uw kruipruimte heeft. In dat geval is het belangrijk om actie te ondernemen, want een vochtprobleem gaat niet uit zichzelf weg. Het probleem wordt door de loop der tijd alleen maar groter omdat vocht via de muren door het gehele huis kan trekken. Goede ventilatie is nodig om het vochtprobleem te verhelpen. Dit kan bij zowel een toegankelijke als een afgesloten kruipruimte worden gerealiseerd. Wel moet gezegd worden dat het probleem, om voor de hand liggende redenen, sneller en gemakkelijker opgelost kan worden bij een goed bereikbare kruipruimte.
Toegang tot kruipruimte via luik.
Een bereikbare kruipruimte is dus te herkennen aan een luik. Maar waar dit dat luik dan?
Vaak vindt u het toegangsluik in de gang, in de buurt van uw voordeur, waar zeer waarschijnlijk ook de hoofdkraan van de waterleiding zit. Als u een trapkast heeft is het goed mogelijk dat het luik in de vloer van deze kast verstopt zit. Dit zijn de meest gebruikelijke plekken voor het luik, maar… soms zit de toegangsweg tot de kruipruimte beter verstopt. Kunt u het luik niet direct vinden? Hier zijn wat verstopplekjes waar uw luik mogelijk zit:
- Soms zijn de luiken onder de trap geplaatst. Vervelend als u een trap heeft waarbij de onderzijde is dichtgemaakt.
- Heeft u een houten vloer? Dan is het goed mogelijk dat een vorige bewoner de planken over het gat heen heeft geplaatst. Soms kunt u dit herkennen aan opvallende zaagsneden in de planken. Dit valt te traceren door de kloppen op de vloer. Zit er beton onder, dan klinkt het dof. Dit er een luik onder, dan klinkt het hol.
- Het gebeurd niet heel vaak maar soms zit het luik in de woonkamer onder de vloer. Meestal is het luik dan in één van de hoeken van de kamer te vinden.
Kunt u het kruipruimte luik niet vinden?
Kunt u het luik niet vinden of heeft u niet zo’n zin in een zoektocht door uw huis? Probeer dan de oude bouwtekeningen van uw woningen terug te vinden of vraag deze gratis aan bij uw gemeente. Soms, maar helaas niet altijd, is het luik ingetekend op de bouwtekening. U kunt ook een bouwkundige naar de woning laten kijken of uiteraard contact opnemen met Kruipruimte ventilatie specialist voor een inspectie. Als u in een rijtjeshuis woont kunt u ook in informeren bij uw de buren waar hun kruipluik zit. In rijtjeshuizen zit het luik van de kruipruimte namelijk vaak op dezelfde plek.
Kruipruimte isoleren? Alleen mét ventilatie!
Heeft u uw kruipruimte gevonden? Top! Dat maakt het isoleren en ventileren van de ruimte een stuk eenvoudiger. Heeft u last van ongedierte, stank of schimmels? Door een kijkje onder het luik te nemen kunt u mogelijk al direct vaststellen of u ene vochtprobleem heeft. Soms staat er namelijk een hele laag water in de ruimte. Het is echter ook goed mogelijk dat de condens aan de bovenzijde van de kruipruimte gehecht is waardoor dit lastiger door u zelf te detecteren is.
U kunt u woning nu verduurzamen door vloerisolatie te laten aanbrengen. Hierbij raken we sterk aan ook meteen door een deskundige partij te laten kijken of de luchtstroom in uw kruipruimte op orde is. Zo niet, kan het aanbrengen van isolatiemateriaal de condensvorming namelijk fors verhogen waardoor een vochtprobleem slechts een kwestie van tijd is. Kruipruimte ventilatie specialist werkt samen met vloerisolatie specialist BROA. Wij kunnen u in één keer voorzien van een goed geïsoleerde én geventileerde kruipruimte. Zo bent u in één keer klaar en voorkomt u mogelijk een hoop ellende.
Hoe wordt een kruipruimte geventileerd?
Iedere kruipruimte is net een beetje anders. Dit heeft onder andere te maken met manier waarop het huis is gebouwd, maar ook met eventuele vochtproblemen die we aantreffen. De Kruipruimte ventilatie specialist komt daarom altijd eerst langs voor een inspectie van uw specifieke situatie. Op basis van de indeling van uw kruipruimte wordt er een berekening gemaakt hoe uw kruipruimte het beste geventileerd kan worden. Voor het ventileren gebruiken wij, afhankelijke van uw specifieke situatie renovatieroosters of koekoek ventilatie kokers. Aan de hand van foto’s in combinatie met de indeling kunnen wij vaststellen welke oplossing de beste is voor uw kruipruimte. Geen kruipruimte is hetzelfde; wij leveren maatwerk.
Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?
Sommige dingen kunt u gewoon echt beter aan een vakman overlaten. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurd brengt u schade aan, aan de bouwkundige staat van uw woning, waarna de problemen een stuk groter en kostbaarder zijn om te verhelpen.
Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!
De Kruipruimte ventilatie specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.