Spouwmuurisolatie is heel effectief maar kan vochtproblemen in uw kruipruimte veroorzaken wanneer de ventilatie wordt afgesloten.

Ventilatie probleem in kruipruimte na spouwmuurisolatie

Heeft u onlangs uw spouwmuren laten isoleren of wilt u dit binnenkort gaan doen? Door veelgemaakte fouten bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie, kunnen forse problemen in uw kruipruimte ontstaan. Vaak staan isolatiebedrijven onvoldoende stil bij de gevolgen die het isolatiemateriaal heeft op de ventilatie in uw kruipruimte. Hierdoor ontstaan problemen als stankoverlast, ongedierte en schimmels in huis.

Hoe veroorzaakt spouwmuurisolatie ventilatie problemen?

Spouwmuur isolatie is in principe een mooie manier om uw woning te verduurzamen. Het verlaagt uw energierekening, verhoogd het wooncomfort en verkleind uw ecologische voetafdruk. Alleen maar pluspunten dus, toch? Ja en nee. Spouwmuurisolatie juichen we zeker toe, maar wel met de randvoorwaarde dat de ventilatiekanalen richting de kruipruimte niet worden afgedicht door het isolatie materiaal.  Hierin zit nou vaak het probleem, dat na enige tijd naar voren komt.

PUR of isolatie korrels blokkeren de roosters

Een spouwmuur is in feit opgebouwd uit twee muren, met een paar centimeter ruimte ertussen. Die ruimte noemen de ‘de spouw’ en dat is het gedeelte dat vaak opgevuld wordt met isolerend PUR of isolerende korrels. Isolatiebedrijven boren een gaatje in de buitenzijde van de muur, waarna onder hoge druk het isolatiemateriaal de ruimte in wordt geperst. De druk zorgt ervoor dat het materiaal zich verspreid over de ruimte tot de spouw volledig gevuld is met isolatiemateriaal. Wat men daarbij vergeet is dat de luchtdoorgang richting de kruipruimte op die manier ook wordt volgestopt met PUR of korrels. De ventilatieroosters wordt geblokkeerd en ventilatie in de kruipruimte komt stil te liggen. Daarna is het niet de vraag ‘of’ maar ‘wanneer’ de vochtproblemen in uw kruipruimte zich aantonen.

Ventilatie probleem na spouwmuurisolatie oplossen

Gelukkig is het afsluiten van de luchtdoorstroming richting de kruipruimte geen onoverkomelijk probleem, mits er tijdig actie wordt ondernomen. Bij voorkeur opent het isolatiebedrijf direct na isoleren de luchtkanalen weer. Maar zoals gezegd merken wij bij Kruipruimte ventilatie specialist dat dit helaas in de praktijk vaak wordt vergeten. Niet bewust maar onbewust, omdat ventilatie geen onderdeel uitmaakt van de na-isolatie van de spouwmuur.

Ventilatierooster weer vrijmaken na spouwmuurisolatie

Als de spouw met PUR is gevuld is het probleem het meest eenvoudig op te lossen. Wanneer door dit isolatiemateriaal een nieuwe opening wordt geboord is het probleem verholpen. Let wel op; het is belangrijk in de juiste hoek te boren. Niet alleen om meerdere gaten in de muur te voorkomen, maar met name omdat de juiste hoek doorslaggevend is voor het op gang brengen van een luchtdoorstroming in uw kruipruimte. Om vochtproblemen in uw kruipruimte te voorkomen moet hier in feit altijd een tocht staan. Stilstaande lucht zorgt namelijk voor condensvorming, met stank, ongedierte en schimmels tot gevolg.

Is de spouwmuur met korrels gevuld? Dan is het plaatsen van een zogenaamd ‘renovatiekoker’ nodig om het probleem te verhelpen. Boren in korrels heeft natuurlijk totaal geen nut. We moeten in dat geval een buis creëren waardoor de lucht door de kruipruimte in en uit kan gaan. De korrels rusten vervolgens op de buis waardoor ze de opening niet meer kunnen afsluiten.

Door op deze manier de luchtkanalen te herstellen voorkomt u een hoop ellende. Want nogmaals; als het luchtrooster dicht zit is het wachten tot de onvermijdelijke vochtproblemen de kop opsteken.

Is uw kruipruimte al geïsoleerd?

Als u toch uw woning aan het verduurzamen bent, is het misschien een mooi moment om de kruipruimte ook meteen mee te nemen. Het isoleren van uw kruipruimte brengt verschillende voordelen met zich mee. Uw kruipruimte isoleren én goed ventileren helpt u om de luchtkwaliteit in uw kruipruimte te stabiliseren. Hoe beter de luchtkwaliteit, des te slechter de omstandigheden zijn voor vochtophopingen. Vocht in uw kruipruimte creëert een voedingsbodem voor schimmels. Schimmel zijn op hun beurt weer mooie voeding voor ongediertes zoals zilvervisjes en pissebedden. Bovendien kunnen schimmels zoals zwarte schimmel via de kruipruimte zich gemakkelijker door uw hele huis verspreiden.

Daarnaast voorkomt een goed geïsoleerde kruipruimte dat koude lucht uw woning in trekt tijdens de wintermaanden. Dit heeft een stuk minder stookkosten, warmere voeten en een betere score wanneer u uw energielabel wilt aanvragen als gevolg.

Kruipruimte ventilatie specialist lost uw ventilatie probleem op.

De Kruipruimte ventilatie specialist komt altijd eerst langs voor een inspectie van uw specifieke situatie. Zodoende kunnen we inschatten hoe uw probleem het beste opgelost kan worden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie hierover.

Had u ook voor de spouwmuurisolatie al vochtproblemen in huis?

Had u voor de spouwmuurisolatie al last van een muffe geur in huis of zwarte schimmel? Dan is het goed mogelijk dat de ventilatie in uw kruipruimte niet correct is aangebracht. We merken in de praktijk dat woningen vaak met met ventilatieroosters worden opgeleverd, maar dat onvoldoende is nagedacht over het creëren van een luchtstroom door de ruimte. Iedere woning is anders. De opbouw van de fundering en compartimentering is doorslaggevend voor plaatsing van de luchtkanalen. Doordat wij hier ons specialisme van hebben gemaakt zien wij dingen die andere over het hoofd kunnen zien.

Om zeker te weten dat vocht geen kans krijgt in uw kruipruimte verricht Kruipruimte ventilatie specialist altijd eerst een grondige inspectie van de ruimte. Op basis van de indeling van uw kruipruimte wordt er een berekening gemaakt hoe uw kruipruimte het beste geventileerd kan worden. Voor het ventileren wordt gebruik gemaakt van renovatieroosters of een koekoek ventilatie kokers. Welke optie het beste is heeft te maken met de bouw van uw pand. Aan de hand van foto’s in combinatie met de indeling kunnen wij vaststellen welke oplossing de beste is voor uw kruipruimte. Geen kruipruimte is hetzelfde; wij leveren maatwerk.

Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?

Sommige dingen kunt u gewoon echt beter aan een vakman overlaten. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurd brengt u schade aan, aan de bouwkundige staat van uw woning.

Het voorkomen en oplossen van ongedierte in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.