Water in de kruipruimte! Wat nu?

De energieprijzen schieten momenteel omhoog. Logisch dus dat veel Nederlanders er alles aan doen om te besparen op gas en elektra, bijvoorbeeld door betere isolatie. Is dat slim? Zeker wel! Maar check eerst even of de kruipruimte droog is. Want met een vochtige kruipruimte, heeft isoleren weinig zin.

5 redenen waarom een vochtige kruipruimte een probleem is

Waarom zou je je druk maken om vocht in een ruimte waar je nooit komt? Nou, er zijn genoeg redenen:

#1 Het is slecht voor de energierekening:

Een vochtige kruipruimte heeft een negatief effect op uw energierekening. Door het vocht dat zich in uw kruipruimte bevindt, is het een stuk lastiger om uw woning te verwarmen.

#2 Het geeft schade aan de woning:

Het vocht uit de ruimte kan de woning binnendringen. Daardoor kan er schade ontstaan aan muren, plinten of uw mooie vloer.

#3 Het is een broedplaats voor ongedierte:

Krijgt u de kriebels van muizen, ratten, zilvervisjes, motmuggen, spinnen en pissebedden? Wij ook. Is úw kruipruimte droog? Dan gaan ze lekker naar de buren. Probleem opgelost.

#4 Het is een schimmelkwekerij:

Schimmels in huis. Ook daar zit niemand op te wachten. Het is vies en ongezond bovendien.

#5 Het veroorzaakt stankoverlast:

Een vochtige kruipruimte kan behoorlijk stinken. Vraagt u zich regelmatig af waar die muffe kelderlucht vandaan komt? Check de kruipruimte eens.

Oorzaken van een natte kruipruimte

Waar komt dat vocht in de kruipruimte eigenlijk vandaan? Dit is 5 meest voorkomende oorzaken:

Grondwater

Tijdens vochtige periodes kan het grondwater behoorlijk onder druk staan. Daardoor dringt het via de aansluitingen tussen wand en vloer of door het metselwerk de kruipruimte binnen. Ook een hoge grondwaterstand kan problemen geven. De nattigheid trekt dan via het metselwerk de woning in en tast de binnenmuren aan. Uiteindelijk kan het stucwerk dan loslaten of bolt de vloer op.

Kapotte leidingen

Vocht kan de kruipruimte ook binnenkomen door kapotte leidingen. Dit is vaak te merken aan een vervelende geur in huis. Deze buizen kunnen breken of gaan lekken door bijvoorbeeld bodemverzakkingen, werkzaamheden of zelfs door zwaar verkeer wat door uw straat rijdt.

Te weinig ventilatie

Een kruipruimte is vaak niet verwarmd. Vocht dat er zit, zal daardoor gaan condenseren. Als dit vocht niet weg kan, ontstaat er langzaam een zwembad. Daarom is goede ventilatie zo belangrijk.

Poreuze fundering

Als de fundering poreus is, kan vocht makkelijker naar binnen trekken. Laat de fundering daarom eens checken en repareren als dat nodig is.

Slechte regenwaterafvoer

In sommige gevallen komt vocht in de kruipruimte door een slechte afvoer van het regenwater. Wanneer het dan regent krijgt uw kruipruimte snel last van opstijgend grondwater.

Water in de kruipruimte oplossen

Allereerst moet het regenwater makkelijk weg kunnen stromen naar het riool. Dit kan met goede drainage. Maar er is een nog stabielere oplossing: ventileren! Daardoor verbetert de luchtcirculatie en trekt het vocht makkelijk weg.

De ventilatie van de kruipruimte moet wel erg secuur gedaan worden. De luchtcirculatie wordt namelijk niet verbeterd door lukraak wat ventilatieroosters te plaatsen. De specialisten van Kruipruimte ventilatie specialist komen graag bij u langs om uw kruipruimte te bekijken en maken daarna een plan op maat.

De voordelen van goede ventilatie en isolatie

√   Minder koude lucht, dus meer wooncomfort

   Geen schimmels en ongedierte

   Geen schade aan stucwerk of vloeren

  Minder warmteverlies door isolatie

√   Lagere energierekening

Overtuigd?

Neem direct contact op om vrijblijvend uw situatie te bespreken