Kelderzwam in kruipruimte? Weg ermee!

Nieuw huis op het oog? Hartstikke leuk, maar ook spannend. Zeker als het een oudere woning is, want daarbij is het risico op verborgen gebreken groter. Inspecteer de woning daarom goed, ook in de kruipruimte! Zit daar een ongewenste kelderzwam of andere schimmel? Laat dit dan zo snel mogelijk weghalen en voorkom het teruggroeien van de zwam met de juiste aanpak.

Wat is een kelderzwam?

De kelderzwam is een schimmelsoort. Net als bij veel andere schimmels kunt u deze herkennen aan strengen op de muren (sporen), zoals op de afbeelding hierboven. Zit de kelderzwam op hout, dan kunt deze herkennen aan een soort bruinrot. Het hout is dan donkerder van kleur en vochtig. In het begin is de kelderzwam wit. Later wordt deze geelbruin met een lichtere rand. Verder heeft de kelderzwam donkerbruine of zwarte strengen (sporen) van ongeveer 0,5 millimeter dik.

Hoe ontstaat een kelderzwam?

De basis voor een kelderzwam is altijd een vochtprobleem. Een slecht geïsoleerde, vochtige kruipruimte waarin hout voorkomt is de ideale broedplaats voor kelderzwammen. Verder houdt de zwam van donkere plekken, slechte ventilatie en warmte. De kelderzwam heeft vocht nodig om te kunnen groeien. Dit vocht haalt hij uit de muren met zijn strengen. De zwam gedijt het beste bij een vochtgehalte van 50% tot 60% en een temperatuur van 21 tot 23 graden celsius. Een kruipruimte kan de ideale kweekkast zijn voor zo’n kelderzwam en andere schimmels.

Kelderzwam, schadelijk voor gezondheid en huis

De kelderzwam is een gemene schimmel. Hij tast namelijk het houtwerk van het huis aan met het risico dat het houtwerk het uiteindelijk begeeft. Bovendien kan de zwam ook doorgroeien buiten de kruipruimte. Bijvoorbeeld op de trap, uw meubels of leidingen.

Nog kwalijker is dat de kelderzwam echt slecht is voor de gezondheid. Hij kan op den duur luchtweginfecties, astma, ademhalingsproblemen, allergische reacties en ontstekingen aan de longblaasjes veroorzaken. Je kunt er dus goed ziek van worden.

Laat de kelderzwam verwijderen

Er zijn middelen op de markt waarmee u de kelderzwam zelf te lijf kunt gaan. Maar die doen vaak niet meer dan de zwam wat afremmen. Bovendien is het niet echt gezond om in de buurt van de zwam te komen. U kunt de zwam daarom beter vakkundig laten verwijderen door een ongediertebestrijder.

Alleen verwijderen is niet voldoende

Als de zwam eenmaal weg is, wilt u natuurlijk ook dat deze wegblijft. Daarom is het goed om te achterhalen waarom de kelderzwam juist uw kruipruimte heeft uitgekozen. Laat een expert de ruimte eens goed inspecteren.

  • Waar komt het vocht in de kruipruimte vandaan?
  • Hoe is de staat van het hout in de kruipruimte?
  • Is de ruimte voldoende geventileerd?
  • Kan isolatie de situatie verbeteren?

Het voorkomen en oplossen van schimmelvorming in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij helpen u graag!

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.