Pur isolatie kan slecht zijn voor uw gezondheid

Veel Nederlanders zijn door de hoge energiekosten en inflatie op zoek gegaan naar manieren om geld te besparen. Vele van ons kiezen er bijvoorbeeld voor om het huis beter te isoleren. Betere isolatie betekent namelijk dat de warmte beter wordt vastgehouden, waardoor de stookkosten omlaag gaan. Helaas zijn er enkele isolatiematerialen die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Zo hebben deskundigen recent alarm geslagen over pur isolatie. Een isolatiemethode die nog steeds populair is in ons land.

Wat is pur isolatie?

Pur isolatie is een kunsstof hardschuim met een hoge isolatiewaarde. Het isolatieschuim is opgebouwd uit de stof polyurethaan. Deze stof wordt ook gebruikt in meubels, speelgoed en matrassen. Maar wordt dus ook gebruikt om daken, spouwmuren of vloeren te isoleren. Pur isolatie is een chemische reactie van polyol en MDI (methyleendifenyldi-isocyanaat) die vervolgens met een blaasmiddel wordt aangebracht. Door tegelijkertijd gas mee te voeren ontstaan er gasbellen in het mengsel. Die gasbellen zorgen ervoor dat het mengsel wordt opgeblazen waardoor er een soort schuim ontstaat. Dit schuim is bij het aanbrengen nog zacht maar wordt hard, nadat het is afgekoeld.

Waarom is pur isolatie dan schadelijk?

De stof polyurethaan zelf is niet schadelijk. Het probleem zit hem vooral in de gevaarlijke stoffen die gebruikt worden bij het aanbrengen. Daarnaast komen er bij dat proces ook giftige dampen vrij. Te veel blootstelling aan deze stoffen kan zowel op de korte als lange termijn zorgen voor schade aan de gezondheid. De giftige stoffen die vrijkomen bij het aanbrengen, zijn niet te controleren waardoor er een hoop giftige gassen uw woning invliegen. Als u tijdens het aanbrengen van de isolatie aanwezig bent in uw woning, wordt u ook nog eens makkelijk blootgesteld aan een hoge concentratie van deze giftige stoffen. Een hoge concentratie van deze stoffen kan ervoor zorgen dat u er overgevoelig voor wordt. De volgende keer dat u dan in aanraking komt met die stoffen, kan dat serieuze gevolgen hebben voor uw gezondheid. Zoals ademhalingsklachten, hooikoorts en jeukende ogen.

Andere opties voor isolatie

Purschuim is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het wordt nog zoveel gebruikt vanwege de lage prijs en omdat het makkelijk en snel aan te brengen is. Om deze twee redenen zitten er een hoop spouwmuren in Nederland volgepropt met dit schadelijke purschuim. Veel mensen kiezen nog steeds voor pur isolatie omdat ze nog niet weten wat voor impact het kan hebben op hun gezondheid. Isolatiebedrijven wuiven de gevolgen van purschuim vaak weg en vermelden niet dat er giftige dampen in uw huis blijven hangen.

Gelukkig is er een betere en gezondere manier om uw huis te isoleren. Met TONZON vloerisolatie wordt voorkomen dat warmte gemakkelijk uw huis verlaat. Thermokussens worden onder uw vloer geplaatst, waardoor de warmte beter wordt vastgehouden. Ook is het mogelijk om de bodem van uw kruipruimte te isoleren met TONZON bodemfolie, wat voorkomt dat vocht en kou uw woning binnendringen.

Isolatie gaat samen met kruipruimte ventilatie

Een goede isolatie kan tegenwoordig bijna niet meer zonder een goede ventilatie. Ventilatie in uw kruipruimte zorgt voor een natuurlijke luchtcirculatie wat vervolgens resulteert in een goede afvoer van vocht. Dit zorgt voor een droge kruipruimte. Dat werkt niet alleen in het voordeel van uw isolatie, maar van heel uw huis. Te veel vocht in de kruipruimte zorgt namelijk voor schimmels, bacteriën en ongediertes. Vanuit de kruipruimte komt deze narigheid vaak uw woning in waardoor beestjes en nare luchtjes uw woning binnendringen. Met een sterke luchtcirculatie kunt u dit voorkomen! Heeft u vloerisolatie laten aanbrengen? Dan komt Kruipruimte Ventilatie Specialist daarna graag langs voor de juiste ventilatie, om vochtproblemen te voorkomen.

Kan ik mijn kruipruimte zelf ventileren?

Sommige dingen kunt u gewoon echt beter aan een vakman overlaten. Ook al bent u nog zo handig. We hebben het hier over het boren van gaten door de buiten- en binnenmuren van uw woning. Als dit niet goed gebeurt, brengt u schade aan, aan de bouwkundige staat van uw woning.

Het verbeteren van de isolatie en ventilatie in de kruipruimte vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben zelf jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes en kunnen u indien gewenst ook in contact brengen met een betrouwbare partij voor het isoleren van uw kruipruimte. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hierin gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen dat we het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte ventilatie specialist richt zich op Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.