Wat is betonrot en hoe komt u er vanaf?

Betonrot kan optreden wanneer het wapeningsstaal in beton gaat roesten. Het beton wordt uit elkaar gedrukt, scheurt of brokkelt af wat de bouwkundige staat van de constructie in gevaar brengt.

De twee vloeren waarbij het risico op betonrot het grootst is zijn de mantavloer en kwaaitaalvloer. Dit zijn prefab betonvloeren waarbij de mantavloer elementen heeft van 120 centimeter breed terwijl de kwaaitaalvloer elementen heeft van slechts 50 centimeter breed. Deze type betonvloeren zijn met name terug te vinden in woningen die in de periode tussen 1960 en 1985 zijn gebouwd. Bij beide vloertypes kan al relatief snel betonrot ontstaan wanneer in de kruipruimte een vochtprobleem aanwezig is. Wanneer u dit niet tijdig ontdekt kan het zomaar zijn dat u op een dag plotseling door uw vloer heen zakt. Het is dus belangrijk om vochtproblemen in de kruipruimte te voorkomen zodat u problemen als betonrot niet hoeft te verhelpen.

Hoe ontstaat betonrot?

Betonrot begint met het roesten van de ijzeren wapening die in het beton aanwezig is. Beton is zeer sterk maar ook dit materiaal kan door verloop van tijd kleine scheurtjes krijgen. Door deze scheurtjes kan kooldioxide en vocht vanuit de kruipruimte in het beton komen. Wanneer dit de ijzeren bewapening bereikt ontstaat een roestproces. Door het roesten en uitzetten van de bewapening wordt het betonnen element steeds zwakker. Zo ontstaat betonrot.

Hoe herkent u betonrot?

Soms is het betonnen element goed zichtbaar. Bijvoorbeeld in het geval van een balkon. Betonrot is dan eenvoudig te herkennen aan de roestkleurige plekken op het beton. Vaak ziet u ook scheuren in het beton en zijn er al stukjes beton afgebrokkeld. In een kruipruimte kunt u dit wellicht wat lastiger zien, onder andere omdat het er donker is. Gelukkig weten de specialisten van Kruipruimte Ventilatie Specialist precies waar ze op moeten letten. Neem gerust even contact met ons op als u zich zorgen maakt over de staat van uw betonnen fundering. Zo voorkomen we grote risico’s door aftakeling van de bouwkundige staat van uw woning.

Merkt u dat het vochtig is in uw kruipruimte? Laat dan altijd even een expert langskomen om vast te stellen wat er aan de hand is. Door het vochtprobleem tijdig op te lossen voorkomt u grote problemen in de (nabije) toekomst.

Wat is het gevolg van betonrot

Wanneer beton gescheurd, verroest of afgebrokkeld is zal dit een bouwconstructie minder stevig en betrouwbaar maken. Betonrot is een continu proces. Dat wil zeggen dat wanneer betonrot ergens ontstaat, dit door de tijd heen zal verspreiden en verergeren. Het is daarom erg belangrijk dat betonrot tijdig gesignaleerd en hersteld wordt.

Om betonrot tijdig te signaleren is het van belang om uw objecten regelmatig te laten inspecteren. Onze specialisten kijken tijdens een inspectie grondig naar de staat van het beton. Wanneer het er naar uitziet dat u last heeft van betonrot worden er gelijk stappen ondernomen om u hier zo snel mogelijk vanaf te helpen.

Hoe lost Kruipruimte Ventilatie Specialist het probleem op?

In een kruipruimte zonder goede ventilatie is de kans op betonrot erg groot. In de kruipruimte lopen buizen waar warm water doorheen stroomt. Zonder goede ventilatie ontstaat er condens in de kruipruimte, door de warmte die van deze buizen afkomt. Ook warmte door zomerse weersomstandigheden kan voor condensvorming en dus vochtproblemen zorgen. Door de ruimte van goede ventilatie te voorzien krijgt vocht geen kans en voorkomt u problemen als betonrot, stank en ongedierte in de kruipruimte.

Het voorkomen en verhelpen van betonrot vraagt om deskundigheid en ervaring. Wij hebben jarenlange ervaring in het ventileren van kruipruimtes. Het ventileren van een kruipruimte is voor ons niet een dienst die we gemakkelijk proberen mee te verkopen. Zoals concurrenten helaas nog wel eens willen doen. Wij hebben ons hier in gespecialiseerd. We kijken verder dan anderen en zorgen we dat het probleem verholpen is én blijft!

De Kruipruimte Ventilatie Specialist richt zich vooral regionaal rondom Den Bosch, Tilburg, Valkenswaard, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Uiteraard kunt u ook buiten deze regio bij ons terecht voor problemen met uw kruipruimte.

Neem direct contact op om vrijblijvend uw specifieke situatie te bespreken.