Wat is radon en waarom is dit gas gevaarlijk?

Radon kan aanwezig zijn in uw woning zonder dat u het door heeft. Radongassen zijn schadelijk en vergroten de kans op longkanker. Iets om serieus te nemen dus! Maar wat is Radon precies? Waar komt het vandaan en nog belangrijker hoe komt u er weer vanaf? Wij leggen u precies uit wat radongassen zijn en hoe u ervan af komt!

De oorzaken en gevolgen van Radon

Het uranium dat in de bodem en in gesteentes zit, geeft een radioactief gas vrij wat wij radon noemen. Overal in de grond is dus radon aanwezig. De hoeveelheid radon ligt aan de eigenschappen van de ondergrond. Zuiver radongas is op zichzelf niet schadelijk; het wordt dan net zo makkelijk uitgeademd als ingeademd. Maar radongas kan zich hechten aan stofdeeltjes. Als dat gebeurd is het niet langer mogelijk om deze schadelijke stoffen uit te ademen. De straling van radon deeltjes kan uiteindelijk longkanker veroorzaken.

Ieder jaar honderden kanker patiënten door radon.

Per jaar zijn er enkele honderden gevallen van longkanker in Nederland die veroorzaakt zijn door radongassen. Radon kan aanwezig zijn in uw woning, bouwmaterialen zoals beton, baksteen en natuursteen geven namelijk radongas af. Vaak zijn deze bouwmaterialen tijdens de bouw onder uw woning gedumpt. Na een tijdje komt dit puin omhoog en kunnen radongassen in uw kruipruimte of woning terecht komen.

Houd de lucht in uw woning gezond met kruipruimte ventilatie

Het is onmogelijk om radon te vermijden. Wel kunt u zorgen dat, door goede ventilatie, radon geen kans krijgt zich aan stofdeeltjes te hechten. Wanneer uw huis goed geventileerd is houdt u de concentratie van radon laag. Het probleem zit vaak in de kruipruimte van het huis. Een plek die bij veel woningen onvoldoende wordt geventileerd. Men vergeet helaas vaak dat problemen in de kruipruimte altijd hun weg naar boven vinden. Door de concentratie radon in uw kruipruimte te verlagen, verlaagt het risico op gezondheidsproblemen.

Radongassen vermijden.

Radon is niet te vermijden, en zal altijd aanwezig zijn in uw huis. U kunt wel actie ondernemen om de concentratie van radon zo laag mogelijk te houden. Meer dan de helft van het radon in uw huis komt uit bouwmaterialen, de rest komt zowel uit de buitenlucht en de bodem. De beste manier om de concentratie van radongassen zo laag mogelijk te houden is het continu verversen van uw lucht. Op deze manier kunnen de vrijgekomen radongassen zich niet ophopen. U kunt zelf voor luchtcirculatie zorgen door de luchtroosters open te houden of de ramen te openen.

Als kruipruimte specialist helpen wij u door de ventilatie van uw kruipruimte te verbeteren. Op deze manier kan er geen gas in uw kruipruimte blijven hangen maar wordt dit door de lucht circulatie verwijderd. Ook kan de bodem van uw kruipruimte met folie bedekt worden. Deze folie zorgt ervoor dat het radongas vanuit de bodem niet uw kruipruimte in komt.

Kruipruimte specialisten inschakelen

De gemiddelde concentratie van radon is in Nederlandse woningen is lager dan die van bijvoorbeeld Belgische woningen. Dit komt omdat Nederland geen rotsige bodem heeft. Daardoor komt radongas dus primair via de bouwstenen binnen, mocht u een nieuw huis gaan bouwen is het dus de moeite waard om naar bouwmaterialen te kijken met minder radon.

Onze kruipruimte specialisten kunnen u helpen met de ventilatie van uw kruipruimte. Een goede ventilatie helpt niet alleen tegen radon maar ook tegen schimmel, vocht, stank en ongedierte in uw kruipruimte en woning. Hebt u vragen over uw kruip ruimte of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen u namelijk graag.